INTERVIURomânii pun deoparte celule stem la naștere, dar medicii din țară nu se înghesuie să facă transplant
În România, rata de recoltare a celulelor stem la naștere este peste media europeană, dar până acum nu s-a efectuat niciun transplant cu celule recoltate la naștere, spun reprezentanții băncilor de celule stem.
„Vrem să încurajăm medicii (din România) să facă transplant. Avem medici, avem dotări, există locații. Nu avem expertiză”, a spus, într-un interviu pentru EurActiv.ro, Bogdan Ivănescu, vicepreședinte al Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).
În România există mai multe centre acreditate pentru transplant, care realizează deja transplanturi cu celule stem adulte, precum cel de măduvă, iar medicii din aceste unități ar trebui să realizeze traininguri specializate pe transplant de celule stem recoltate la naștere.
Ivănescu, care este și director general al companiei Stem SURE, spune că, până acum, în România nu s-a făcut niciun transplant de celule stem recoltate la naștere, dar celulele recoltate au fost folosite pentru tratamente în străinătate ale pacienților din țară.
„Pentru a vorbi de vindecare, trebuie să treacă minimum cinci ani de la procedură. Dar avem cazuri de pacienți tratați în străinătate, a căror evoluție este încurajatoare”, a declarat Ivănescu.
Celulele stem sunt celule care se pot diviza fie în alte celule stem sau se pot transforma într-o mare diversitate de alte tipuri de celule specializate, putând astfel să înlocuiască și să refacă țesuturi afectate sau distruse.
Ca urmare a acestei capacități regenerative, celulele stem pot fi folosite pentru tratarea mai multor zeci de boli, însă noi aplicații sunt descoperite an de an. Printre bolile în care tratamentul cu celule stem a dat rezultate se numără: leucemiile, limfoamele, unele tipuri de cancer, boli ale sistemului imunitar, și există studii clinice privind utilizarea acestei terapii asupra bolnavilor de diabet, scleroză multiplă sau cancer la sân.
În România, în prezent, sunt autorizate două surse de recoltare a celulelor stem, în vederea păstrării lor într-o bancă de celule stem familială: sângele și țesutul cordonului ombilical. Potrivit lui Bogdan Ivănescu, 17 companii sunt autorizate să recolteze celule stem, dar doar jumătate dintre acestea sunt active în piață. Dintre acestea, Cord Blood Center, liderul pieței de celule stem din România, se află din 2014 în insolvență. După intrarea în insolvență, Cord Blood Center a ieșit din ARBACS, asociația numărând în prezent două bănci: Stem Sure și Biogenis, care cumulează peste o cincime din piață.
Valoarea pieței de recoltare celule stem din România se ridică la circa 10 milioane de euro, în condițiile în care recoltări au loc la circa 5 la sută din nașteri, spune Ivănescu. Procentul a scăzut semnificativ față de anii de boom, când depășea 10 la sută, dar este totuși peste media europeană. „Media de recoltare în Uniunea Europeană este de circa 2,5 la sută din nașteri”, spune oficialul ARBACS.
Comentarii