Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited nu a avut loc încă, deoarece mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare, a anunțat luni Romgaz.

În toamna anului trecut, Romgaz a anunțat preluarea participației de 50% deținută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep, contra sumei de 1,06 miliarde de dolari. 

„Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare”, a transmis Romgaz într-un raport către Bursa de Valori București, precizând că va continua să informeze piața și investitorii „pe măsură ce noi informații vor deveni disponibile”.

Comunicarea subliniază că, prin raportul curent din 26 octombrie 2021, Romgaz a estimat că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din anul 2022.

Acționarii Romgaz au aprobat tranzația în decembrie. „În ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Romgaz a fost aprobată tranzacția de achiziție de către Societate a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”, potrivit companiei.

Acționarii au aprobat și contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, pentru acoperirea unei părți din prețul tranzacției de achiziție.

Consiliul de Administrație al SNGN Romgaz a avizat în 2 noiembrie achiziția tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, prețul de achiziție stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari și poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori București.

În prezent, ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil și-a anunțat intenția de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcție de modificările legislative din România și de situația pieței. 

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni cu o delegație a companiei OMV Petrom.