După perioada de grație pentru plata a aproape 100 de milioane de dolari cu dobândă la datoria sa suverană, Rusia a intrat în incapacitate de plată.

Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în mai bine de o sută de ani după încheierea perioadei de grație pentru plata a aproape 100 de milioane de dolari în dobândă la datoria sa suverană, a informat luni agenția Bloomberg, preluată de El Periodico.

Potrivit Bloomberg, această situație este considerată un eveniment implicit și reprezintă "punctul culminant al sancțiunilor occidentale din ce în ce mai severe (la adresa Rusiei pentru 'operațiunea sa militară specială' din Ucraina) care au blocat căile de plată către creditorii străini".

"Acesta este un semn sumbru al transformării rapide a țării (Rusia) într-un stat paria economic, financiar și politic", a mai subliniat agenția.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ultima incapacitate de plată de orice fel a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțîn.

La acea vreme, Moscova nu a reușit să își onoreze plățile pentru obligațiunile sale interne, dar a reușit să nu intre în incapacitate de plată pentru datoria externă.

Sursa: RADOR