Rusia a întrerupt din nou furnizarea de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream, a anunțat Entsog, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze, notează ANSA.

Gazprom anunțase anterior o oprire de trei zile, legată de lucrările la o stație de compresoare din nordul Germaniei, de unde gazul este, apoi, exportat în alte țări europene.

Odată cu oprirea până sâmbătă a fluxului de gaz rusesc, care sosește în Europa prin gazoductul Nord Stream, prețul gazului la Bursa de Valori din Amsterdam a început să crească, iar contractul TTF, care reprezintă referința pentru metanul european, s-a ridicat cu 4,1%, la 276 de euro pe megawat-oră.

"Gazprom a anunțat pentru miercuri livrarea unor volume de gaz de aproximativ 20 de milioane de metri cubi, față de livrările zilnice de aproximativ 27 de milioane de metri cubi efectuate în ultimele zile", a anunțat Eni după oprirea gazoductului Nord Stream. "Eni – se arată în comunicat – își rezervă dreptul de a comunica eventualele actualizări, în cazul în care apar alte modificări semnificative ale cantităților de livrare comunicate de Gazprom".

Europa continuă să lucreze la criza energetică, în timp ce Gazprom confirmă că gazoductul Nord Stream va fi oprit pentru întreținere de pe 31 august, până pe 3 septembrie, informează "Tass".

"Prețurile la energie bat record după record. Consecințele pentru familii și întreprinderi nu sunt sustenabile. Trebuie să abordăm această problemă împreună și urgent", a declarat pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului său la Baltic Sea Energy Security Summit de la Copenhaga, anunțând că în Uniunea Europeană a fost atinsă în medie 80% a capacității de stocare, cantitatea pe care am stabilit-o pentru acest an".

Măsurile "de urgență" anunțate de Comisia Europeană pentru a aborda criza prețurilor de pe piața energiei vor fi aprobate "în următoarele săptămâni", a spus un purtător de cuvânt al Comisiei. "Nu excludem ca propunerea să aibă loc în fața Consiliului extraordinar", a precizat el, subliniind că "statele membre au competențe puternice în această materie, prin urmare toate pozițiile trebuie testate". În ceea ce privește reformele structurale ale pieței de energie electrică, vor fi făcute "la începutul anului viitor".

Sursa: RADOR