Guvernul Rusiei a anunțat joi că a interzis exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, auto, agricole, electrice și tehnice, printre alte articole, până la finalul lui 2022.

Decizia vine ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

„Această măsură este necesară pentru a asigura stabilitatea pe piața rusă”, se arată într-un comunicat al guvernului rus, citat de agenția de presă de stat TASS.

„Lista include echipamente tehnologice, de telecomunicații, medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice - peste 200 de articole în total, inclusiv vagoane și locomotive de cale ferată, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri”, a anunțat guvernul, potrivit HotNews.

Interdicția va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022, dar unele state sunt exceptate de la această măsură. Astfel, exporturile vor fi în continuare permise în statele Uniunii Economice Eurasiatice și cele două regiuni separatiste din Georgia, Abhazia și Oseția de Sud. „Pentru acestea din urmă va exista o procedură de autorizare pentru export, aprobată printr-un decret guvernamental separat”, afirmă guvernul de la Moscova.

Anunțul vine după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a admis că economia Rusiei trece printr-o perioadă de șoc din cauza a ceea ce a descris ca fiind „un război economic fără precedent”, declanșat de statele occidentale.