Până se decide Europa să interzică importurile de gaze naturale din Rusia, Vladimir Putin a început deja să închidă unele robinete.

După ce Bulgaria și Polonia au fost deconectate în luna aprilie, pentru că nu s-au conformat ordinului lui Vladimir Putin de a plăti gazele în ruble, Gazprom a întrerupt exportul printr-o importantă conductă care traversează Polonia. 

Grupul rus a spus că nu va mai putea exporta gaze naturale prin gazoductul Yamal-Europe, după ce autoritățile de la Moscova au impus sancțiuni împotriva firmei care deține tronsonul din Polonia al acestuia, scrie Agerpres.

Miercuri, Rusia a anunțat sancțiuni împotriva a peste 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA și Singapore, ca represalii la sancțiunile la care ea este supusă pentru ofensiva sa militară împotriva Ucrainei. Lista societăților sancționate cuprinde 31 de companii, printre care și EuRoPol GAZ S.A., proprietara tronsonului din Polonia al gazoductului Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale rusești prin Belarus și Polonia până în Germania.

O mare parte dintre societățile sancționate sunt subsidiare ale Gazprom Germania GmbH, fosta filiala germană a grupului rus Gazprom, pe care statul german a plasat-o sub controlul Autorității de reglementare în energie din cauza importanței sale strategice.

Printre firmele vizate se numără și WIEE România, unul dintre cei doi importatori prin care România cumpără gaze din Rusia. România continuă însă importurile de la Gazprom prin Imex Oil, firmă asociată cu grupul Vimetco, care deține și producătorul de aluminiu Alro, deținut de magnatul rus Vitali Machitski.

Germania acuză Rusia că utilizează energia ca o armă

Pe lângă sancțiunilor aplicate fostelor subsidiare, Rusia a redus și livrările de gaze naturale către Germania.

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritățile publice, nu mai primește volumele de gaze contractate, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a spus totuși că cea mai mare economie a Europei primește gaze naturale din surse alternative și poate face față perturbărilor.

Decizia Rusiei de a sancționa Gazprom Germania GmbH arată că „energia este o armă”, a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. "Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic", a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere față de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Totuși, dacă livrările prin ruta Yamal-Europe au fost întrerupte, gazoductul Nord Stream 1 care leagă direct Rusia de Germania nu este încă afectat.

Anterior însă, autoritățile au anunțat că și tranzitul prin Ucraina a fost afectat. În pofida invaziei ruse în Ucraina începând cu 24 februarie, până în această săptămână tranzitul de gaze spre Europa nu fusese perturbat.

Gazprom este primul producător mondial de gaze naturale și asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Represalii și pentru Finlanda?

Politicieni finlandezi cheie au fost avertizați că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citat de Agerpres.

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunțat joi că Finlanda va depune cerere de aderare la NATO „fără întârziere”, ceea ce a făcut Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar gazele reprezintă doar circa 5% din consumul energetic anual al țării. Chiar dacă populația nu va avea foarte mult de suferit, întreruperea gazelor va afecta însă activitatea producătorilor industriali.