Creșterea prețurilor la energie, în special la gaze naturale și petrol, afectează direct costurile pentru producția industrială. Acest lucru creează în mod natural o situație care complică noile investiții și generează inflație.

Cu ocazia Summitului Energiei și Resurselor Naturale, publicația turcă Sabah l-a întrebat pe ministrul energiei, Fatih Dönmez, dacă această situație este temporară sau permanentă?

Ministrul Fatih Dönmez a răspuns clar că „majorarea prețurilor la energie produce o inflație globală”. Când adăugați și perioada de pandemie, care a durat mai bine de doi ani și a oprit toată producția din întreaga lume, dar și impactul negativ al războiului Rusia-Ucraina care se desfășoară de luni de zile, devine clar cum a ajuns inflația atât de ridicată astăzi.

Creșterea de aproape patru ori a prețului petrolului și gazelor naturale, anul trecut și anul acesta, se reflectă direct asupra fiecărui produs pe care îl consumăm, asupra fiecărui produs pe care îl folosim, asupra industriei, producției și consumului. În acest sens, Turcia a fost una dintre țările cele mai pregătite și în cea mai bună stare în comparație cu alte state. Guvernul, care se concentrează pe politici economice puternice și productive, a luat o serie de decizii în ceea ce privește impulsionarea subvențiilor.

Vorbind la Summitul Energiei, ministrul adjunct Alparslan Bayraktar a formulat foarte clar: „În următoarele decenii, Turcia trebuie să-și continue fără întrerupere investițiile în energie”. Și nu doar pe uscat, ci și pe mare, cu cea de a patra navă de prospecțiuni, Turcia reprezintă o speranță pentru țările din regiune în privința exploatării hidrocarburilor din Marea Neagră și din Mediterana.

Țările europene își întorc privirile către Turcia, ca o alternativă de a scăpa de dependența de energia rusească. Fatih Dönmez a declarat că gazul din Marea Neagră va ajunge în gospodării în 2023, ceea ce va reduce dependența externă și va duce la scăderea prețurilor.

Apropo de dependența externă, este clar că scăderea importurilor noastre de energie, care reprezintă cel mai mare factor din deficitul de cont curent, va avea un impact pozitiv asupra economiei și asupra vieții noastre de zi cu zi, din toate punctele de vedere.

Atenția acordată de guvern noilor investiții în energie, de la soare la vânt, încurajează industriașii și permite resurselor alternative de energie să intre în viața noastră de zi cu zi. Experții spun că este zona cea mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor, întrucât diversitatea resurselor regenerabile, creșterea investițiilor și transformarea verde au devenit o componentă importantă a securității aprovizionării cu energie, în armonie cu natura și mediul înconjurător.

Sursa: RADOR