Câștigul salarial mediu net a scăzut în aprilie față de luna precedentă ca urmare a întreruperii/încetării activității mai multor agenți economici, a intrării în șomaj tehnic, a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici, arată datele INS.

În luna aprilie 2020, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.201 lei, cu 185 lei (-3,4%) mai mic decât în martie, a anunțat joi Institutul Național de Statistică.

Salariul mediu net a fost 3.182 lei, în scădere față de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%), mai arată datele statistice.

Totuși, salariul mediu a fost cu 2,2% mai mare, în termeni nominali, față de aprilie 2019.

INS a explicat că în majoritatea sectoarelor economice, nivelul câștigului salarial a scăzut în aprilie, deoarece multe companii și-au întrerupt sau oprit activitatea, din cauza epidemiei de coronavirus.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-2,8%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare, respectiv în administrația publică (-1,0%). În sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut (+3,2%) comparativ cu luna precedentă, ca urmare a începerii acordării stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a precizat INS.