Câștigul salarial mediu net a fost de 2.704 lei în mai, cu 9 lei (0,3%) mai mic decât în luna precedentă, arată datele statistice.

Câștigul salarial mediu nominal brut s-a situat în mai 2018 la 4.494 lei, cu 0,4% mai mic decât în aprilie 2018, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Totuși, comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,4%. În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real în luna mai 2018, față de aceeași perioadă a anului precedent, a fost de 108,5%, iar raportat la luna precedentă a ajuns la 99,2%.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna aprilie  au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, câștigurile salariale au fost influențate și de realizările de producție și încasările companiilor (funcție de contracte/proiecte), precum și angajările sau disponibilizările de personal cu câștiguri mici în unele activități economice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+2,1%), sănătate și asistență socială (+1,1%), respectiv administrație publică (+1,0%).