Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3.365 lei în februarie 2021, cu 30 lei (-0,9%) mai mic decât în ianuarie, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică.

Totuși, comparativ cu februarie 2020, salariul net a crescut cu 5,1% în medie, potrivit INS.

În luna februarie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna precedentă.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - 8.047 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante - 1.747 lei.

În februarie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic de către anumiți agenți economici sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice, mai spune INS.