Șase plaje românești au primit distincția "Steagul Albastru" în 2022 din partea Fundației de Educație pentru Mediu (FEE), cu o plajă în plus față de anul precedent, anunță Ministerul Turismului.

Pornind de la prevederile Hotărârii Guvernului nr.335/2002 privind unele măsuri de implementare în România a Programului „Steagul Albastru - Blue Flag”, cu toate modificările și completările ulterioare, România, prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), membru cu drepturi depline al FEE, a demarat demersurile pentru implementarea programului.

În urma verificării îndeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentația trimisă, care include și declarația juriului național de evaluare a îndeplinirii criteriilor programului, precum și cele șase aplicații, a fost evaluată de către juriul internațional, iar toți cei șase aplicanți au primit eticheta Steag Albastru pentru sezonul turistic 2022.

Plajele care au primit această distincție sunt: „Vega Vintage” din stațiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie și „Phoenicia Blue View” din Olimp.

Steaguri albastre sunt acordate plajelor pe baza unei liste de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice. Prin urmare, acestea sunt acordate doar plajelor organizate.

Steagul Albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor, porturilor de agrement și operatorilor de turism durabil.

Programul „Steagul Albastru - Blue Flag” a fost inițiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundația de Educație pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele și porturile de agrement pentru calitatea lor, precum și de a impulsiona autoritățile publice locale și sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătățirea zonei de coastă.

Prin asigurarea continuității acestui program voluntar, România este vizibilă și prezentă an de an pe harta mondială Steagul Albastru, sporind potențialul turistic al zonelor premiate și generând un impact benefic din punct de vedere economic.