Schema de ajutor pentru HoReCa, încă la stadiul de „va deveni funcțională cât de curând”

Proprietarii de restaurante și operatorii hotelieri așteaptă de mai bine de un an un sprijin de la stat. Ajutoarele promise nu au ajuns însă la companii, iar ministrul economiei încă vorbește la timpul viitor despre schema de sprijin.
Deși promisă în repetate rânduri, schema de ajutor pentru companiile care activează în turism și HoReCa (hoteluri-restaurante-catering) a suferit numeroase modificări care au blocat practic distribuirea fondurilor. Iar, după cum a declarat miercuri Claudiu Năsui, ministrul economiei, încă e nevoie de adoptarea unor acte normative pentru ca sprijinul să ajungă, în sfârșit, la beneficiari.
„Ajutoarele pentru HoReCa - în secunda acesta avem legile care sunt la promulgare la președinte, este vorba de legile de aprobare a două Ordonanțe de Urgență care au suferit câteva modificări importante în Parlament. Normele de aplicare pentru această schemă sunt deja în transparență, în conformitate cu legile care urmează să fie adoptate. Deci, în momentul în care sunt promulgate, imediat putem să emitem și legislația secundară, iar platforma STS, platforma electronică este în lucru (...) Lucrurile avansează și sperăm, cât de curând, să fie totul finalizat pentru a putea să-i dăm drumul”, a explicat Năsui.
Întrebat când își vor primi operatorii economici banii, Năsui a răspuns că nu poate da o dată, dar se va merge foarte repede.
„Din momentul în care vom porni apelul de proiecte va fi o perioadă în care toată lumea va putea aplica. Nu există niciun motiv ca lumea să se îngrămădească, să fie aglomerație la început sau la sfârșit, pentru că toată lumea ia pro rata”, a spus ministrul.
El a precizat că va fi o perioadă în care toate companiile vor putea aplica, dar se va face o evaluare în funcție de un certificat de proveniență a cifrei de afaceri pe coduri CAEN (care arată domeniul de activitate). „Și aici este o parte care nu ține de minister, pentru că depinde cât de multe și de complexe sunt cazurile care vin, pentru că mergem pe o legislație europeană temporară în cazul Covid, în care trebuie să analizăm și să vedem toate întreprinderile partenere și legat”.
„Acesta este singurul element care poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de ce firme solicită. Estimarea mea e că va fi făcută cât de repede. Și mai este un lucru de care trebuie să ținem cont ca să intre banii efectiv. Măsura fiind pro rata, toată lumea luându-și banii, sau mai puțin în funcție dacă se depășește bugetul total alocat, trebuie să facem toate alocările până se dau banii. Adică nu o să mai fie cazul de la Măsura 2 în care unii își iau banii și alții nu. Pur și simplu își iau toți sau nu își ia nimeni”, a subliniat Năsui.
Ministrul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat și este nevoie ca firmele care aplică să aibă pregătit un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care sa certifice proveniența pe CAEN-uri a cifrei de afaceri.
„Măsura este una care se referă la cifra de afaceri pe anumite CAEN-uri și atunci trebuie să facem 20% din această sumă. Mesajul meu pentru toată lumea e: cei care vor să aplice pe această măsură să-și facă din timp, să-și fi depus deja situațiile financiare, dacă nu să o facă mai repede, dar mai ales să aibă și acest certificat care să indice proveniența pe CAEN-uri a cifrei de afaceri”, a spus Claudiu Năsui.
Potrivit ministrului, aplicația, dezvoltată de STS, este în faza de testare, există niște termene interne, pentru a grăbi lucrurile.
Comentarii