Propunerea legislativă care va defini regulile pentru circulația și folosirea datelor în UE a fost adoptată de comisia parlamentară pentru industrie, cercetare și energie.

La finalul săptămânii trecute, comisia Parlamentului European pentru industrie, cercetare și energie a adoptat raportul asupra Data Governance Act (DGA), prima componentă a strategiei pentru date, prezentată anul trecut de Comisie.

 

Raportul adoptat de europarlamentari clarifică zona în care va acționa reglementarea serviciilor de intermediere a datelor, astfel încât marile companii tehnologice să fie acoperite. De asemenea, raportul prevede ca agențiile publice să evite acordurile de folosire exclusivă a datelor, astfel încât acestea să fie disponibile pentru start-upuri și IMM-uri.

 

„Vrem să construim o economie europeană a datelor. Facebook, Google și alții au făcut o revoluție a datelor personale. Dar Europa are o bază industrială foarte puternică și de aceea e foarte important să facem datele industriale disponibile în scopuri comerciale,” a spus raportoarea Angelika Niebler, pentru EURACTIV.


„În Europa, suntem întârziați în privința revoluției datelor personale care a stat la baza creșterii marilor companii digitale de azi. Acum vine o revoluție a datelor industriale. Vrem să ne plasăm într-o poziție favorabilă stabilind regulile de bază care să asigure o concurență corectă și acces la date de la bun început - de aceea punem neutralitatea și încrederea în centrul acestei propuneri pentru guvernanța datelor în Europa. Viziunea este a unui spațiu Schengen pentru date. Datele ar trebui să circule cu ușurință, în siguranță și liber în Europa”, a mai spus ea.


„Scopul raportului meu a fost să facă împărtășirea datelor mai ușoară nu mai grea, în special pentru IMM-uri. Există un potențial imens pentru creștere și inovație, într-o economie a datelor funcțională. DGA va ajuta la lansarea acestui lucru” a spus Niebler.


Noua reglementare va permite refolosirea datelor generate de sectorul public, protejate fie de drepturi de autor fie de obligații de confidențialitate. Datele publice vor trebui anonimizare în prealabil. În privința datelor sensibile împărtășite cu o țară terță, instituțiile publice vor fi responsabile pentru protecția acestor date.


DGA introduce și conceptul de „altruism al datelor”, care permite donarea datelor de interes public, de exemplu pentru cercetare medicală.


Potrivit Comisiei Europene, cantitatea de date generată de instituții publice, companii și cetățeni ar urma să crească de cinci ori până în 2025, raportat la nivelul din 2018.


Intermedierea datelor


DGA va formaliza rolul serviciilor de intermediere de date, o piață aflată la început în Europa, cu excepția Finlandei și Danemarcei, care sunt avansate.


„O componentă cheie a DGA este cea a regulilor clare pentru intermediari, care vor ajuta la crearea de piețe corecte și interoperabile, în care jucători de orice calibru să aibă o șansă de a prospera. Acesta e un lucru esențial în deblocarea inovației în economia datelor, mai ales pentru IMM-urile europene,” a spus europarlamentara finlandeză Miapetra Kumpula-Natri pentru EURACTIV.


Intermediarii vor trebui să fie neutri și nu vor putea folosi datele în interes propriu sau pentru alte servicii comerciale decât cele stabilite.


Ce urmează


Votul final din PE urmează să fie dat în sesiunea plenară din septembrie. Consiliul UE, care reprezintă cele 27 de state membre, își definește în prezent poziția și urmează negocieri interinstituționale.


Niebler, care va conduce negocierile din partea PE, a avertizat că nu va accepta un compromis care să creeze un cadru legal prea complicat pentru ca firmele mici și mijlocii să poată opera.


Dosarul e considerat relativ lipsit de probleme, în comparație de cu Data Act, pe care Comisia îl va anunța în a doua parte a anului și care urmează să reglementeze problema spinoasă a proprietății datelor.