In perioada 19-20 aprilie, CCIRB a organizat conferinta internationala "Zilele afacerilor europene; oportunitati si riscuri pe o piata extinsa".

La acest eveniment, realizat cu sprijinul Comisiei Europene, au participat reprezentanti ai unor state membre ale UE, precum Austria si Grecia, si ai unor state candidate, Cehia, Lituania, Slovenia, Ungaria, Romania si Bulgaria.
In cadrul conferintei, pe care a apreciat-o ca deosebit de utila pentru ca are ca scop valorificarea unor experiente valoroase in procesul de integrare, dar si evitarea unor momente precum "decada pierduta" a Greciei, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, dl Jonathan Scheele, a aratat ca "in fiecare tara aderarea va avea succes daca un numar tot mai mare de intreprinderi vor fi apte sa se confrunte pe o piata concurentiala". Dl Scheele a subliniat "nevoia unei clase de mijloc" si a unei "dezvoltari economice puternice", aceasta din urma fiind o cheie pentru "dezvoltarea unei Romanii puternice si capabile." De asemenea dl Scheele s-a aratat foarte increzator in privinta datei tinta stabilita pentru aderarea Romaniei si Bulgariei: "Abia asteptam anul 2007."
La randul sau, secretarul de stat, negociator sef adjunct cu UE, dl Leonard Orban, s-a referit la data fixata pentru urmatoarea largire si la importanta acesteia: "De reusita largirii cu primele 10 state candidate depinde si reusita acestui proces cu Romania si Bulgaria". Dl Orban a vorbit si de o strategie economica pe termen scurt, orientata catre Europa: "Este esential sa dezvoltam acele mecanisme care sa poata cheltui fondurile europene."
Partea a doua a conferintei a fost structurata pe trei ateliere de lucru, avand ca subiecte de discutii libera circulatie a marfurilor, societatea informationala si comunicatiile comerciale.
Chemat sa concluzioneze cele trei ateliere directorul Asociatie Slovene pentru Afaceri si Cercetare, Dr. Boris Cizelj, avand o vasta experienta de negociator cu UE a accentuat nevoia Romaniei de a folosi la maxim timpul ramas pana la aderare. "Cred ca aceasta perioada pe care o aveti in fata poate parea unora lunga dar trebuie sa va spun ca este foarte scurta. Doi ani si jumatate este o perioada foarte scurta. [...] E important sa folositi acesti doi ani si jumatate, sa faceti eforturi ca sa va pregetiti pentru concurenta, pentru ca acesta va fi teatrul evenimentelor."
Directorul general executiv adjunct al CCIRB, d-na Ancuta Conta, a spus la sfarsitul conferintei: "Ceea ce am incercat sa facem a fost in primul rand un schimb de experienta, cu ajutorul colaboratorilor nostri, unii dintre ei extrem de apropiati, din randul camerelor de comert si industrie din randul tarilor candidate care in foarte scurt timp vor deveni membre le Uniunii Europene, dar si cu asistenta unor experti din camerele de comert din tarile actuale membre, care au parcurs deja acest proces. Schimbul de experienta se refera in primul rand la modul in care sistemul camerelor de comert poate sprijini in modul cel mai concret pregatirea mediului de faceri pentru aderare la Uniunea Europeana. [...] Rezulta ca avem in fata o perioada extrem de complexa, in care va trebui sa ne angajam in aceasta activitate de pregatire a mediului de afaceri."
Majoritatea participantilor s-au referit la importanta urmaririi strategiei de la Lisabona in toate eforturile economice.


Linkuri:

CCIRB
Strategia de la Lisabona (eng.)

Dosar de linkuri:

Agenda Lisabona (eng.)