Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și alți oficiali au vizitat amplasamentul din cadrul IFIN-HH din Măgurele, unde se va construi un centru pentru optică de mare putere.

Obiectivul de investiții a fost propus de IFIN-HH la începutul anului și se va realiza cu fonduri guvernamentale, asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Unul dintre potențialii colaboratori din acest proiect, Okamoto Optics, este unul dintre cei mai prestigioși producători și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea acestor activități, se dorește colaborarea cu centre universitare și companii care dețin cunoștințele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică.

Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka - Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere - Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

"Le mulțumesc tuturor celor care fac ca acest proiect să se întâmple. În primul rând, domnului ministru Cseke Attila, pentru asigurarea finanțării prin Ministerul Dezvoltării, dar și domnilor ambasadori, pentru tot sprijinul. Este o investiție etalon pentru IFIN-HH, pentru ELI, pentru România și pentru Europa. Parteneriatul cu Japonia va da acestui centru componenta strategică de care are nevoie pentru a deveni un proiect scalabil, care să ne pună pe harta marilor jucători în domeniu. Felicitări întregii echipe pentru efort", a declarat ministrul Burduja.

"Este o investiție importantă pentru România, o investiție a Guvernului, finanțată de Ministerul Dezvoltării, care va aduce o tehnologie de vârf în România. Vom crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente și pentru alte țări. Împreună cu partenerii japonezi, putem crea, totodată, noi posibilități pentru cercetare. Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele și experiența necesare construcției acestui centru etalon de cercetare", a spus și ministrul Dezvoltării.