În ciuda certurilor politice, Cehia este văzută de investitori ca una dintre cele mai sigure destinații, mai ales că disputele privind utilizarea fondurilor publice sau reducerile de taxe pălesc în comparație cu populismul din vecini.

Președintele ceh a spus sarcastic că diferențele de viziune pe care le are cu premierul s-ar putea rezolva „cu un Kalașnicov”. Ministrul de finanțe este un miliardar care nu vede niciun conflict de interese din faptul că este proprietarul unui imperiu mediatic și al unei importante corporații din industria chimică. Iar comuniștii care vor ca Cehia să iasă din NATO sunt al treilea partid ca popularitate. Și totuși, în regiune, Cehia este un vector de stabilitate, comentează Bloomberg.

Statul, cu cei 10,5 milioane de locuitori ai săi, este cea mai atractivă țintă a fluxurilor de capital care se îndreaptă spre Europa Centrală, ma ales după ce guvernele populiste au preluat controlul în Ungaria și Polonia. Încrederea investitorilor este atât de ridicată încât doar alte patru țări - Japonia, Elveția, Germania și Olanda - au costuri de împrumut atât de reduse.

De când Cehia a intrat în Uniunea Europeană în urmă cu 12 ani, economia s-a dublat, șomajul a scăzut la cel mai scăzut nivel din întreg blocul comunitar, în timp ce coroana s-a apreciat față de euro. Cele mai mari întreprinderi au fost privatizate și acum produc miliarde pentru proprietari ca Volkswagen sau Societe Generale.

Guvernele care s-au succedat au avut tot timpul ca prioritate atragerea investitorilor străini. După ce a depășit recesiunea cauzată de criza financiară globală, creșterea economiei s-a accelerat, ajungând în trimestrul al treilea din 2015 la 4,7 la sută, a treia ca mărime din UE, ceea ce – combinat cu un deficit bugetar în scădere – a făcut țara și mai atrăgătoare în ochii investitorilor străini. 

Iar uneori merită să ai vecini cu probleme, adaugă Bloomberg. Randamentele oferite de obligațiunile statului ceh foarte apropiate de cele plătite de Germania și cu mult mai mici decât cele ale titlurilor emise de Polonia sau Ungaria.

Piețele din Polonia au coborât după ce agenția de rating Standard & Poor’s a redus calificativul țării, în urmă cu două săptămâni, motivând decizia prin modificările introduse de naționaliștii conservatori care au câștigat alegerile din octombrie 2015. Unele schimbări legislative vor slăbi independența justției și a media, dar liderii polonezi au anunțat și planuri de a crește ajutoarele sociale cu fonduri provenite din taxarea suplimentară a băncilor și marilor retaileri. Aceste planuri aduc cu politicile premierului ungar Viktor Orban, care a ajutat bugetul cu impozite percepute unor anumite industrii, în mare parte deținute de investitori străini.

Asta nu înseamnă că Cehia este totuși un paradis, mai ales că peisajul politic actual pare desprins din operele unui scriitor născut chiar la Praga, Franz Kafka. 

Cu toate că executivul actual, instalat în urmă cu doi ani, a depășit deja durata medie de viață a unui guvern din Cehia, coaliția este blocată de ciondăneli asupra priorităților bugetului, politicilor de impozitare și drumului spre zona euro. Săptămâna trecută, gâlceava a atins cote noi când președintele țării, Milos Zeman, a glumit spunând că, dacă în urma alegerilor nu va fi înlăturat premierul Bohuslav Sobotka, „o opțiune nedemocratică ar fi cu un Kalașnicov”.

Celălalt lider al coaliției, Andrej Babis, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari. În 2011, Babis a fondat un partid numit ANO – cuvântul ceh pentru „da”, dar și un acronim al Acțiunii Cetățenilor Nemulțumiți. la alegerile din 2013, susținut puternic de finanțele lui Babis, ANO a ieșit pe locul doi, iar fondatorul partidului a ajuns ministru de finanțe.

Babis a militat în campanie împotriva a ceea ce el numea corupția galopantă, dar de când a preluat postul din guvern a respins acuzațiile de conflict de interese și a refuzat solicitările premierului de a-și vinde participațiile la companiile pe care le deține – în industria chimică, sectorul alimentar și cel forestier, dar și două dintre cele mai importante ziare din țară. Totuși, investitorii i-au lăudat eforturile de a reduce deficitul bugetar și blocarea propunerilor premierului Sobotka de a crește taxele pentru companii.

Și chiar dacă guvernul a crescut pensiile și a alocat mai multe fonduri pentru infrastructură, datoria publică este mai puțin de jumătate din media UE. De fapt, în pofida schimbărilor dese ale administrației – 13 cabinete în cei 23 de ani de la destrămarea Cehoslovaciei, investitorii care mizează pe câștiguri reduse cu risc minim nu se sperie, pentru că istoricul economic arată foarte bine. Sau, după cum spune un investitor, economia cehă și perspectivele ei de creștere seamănă mai mult cu ale Germaniei, decât cu ale Poloniei sau Ungariei. „Investitorii apreciază Cehia mai degrabă drept o economie dezvoltată decât una emergentă. Solidă, stabilă, dar cumva plictisitoare”. 

Pentru analiza completă, accesați site-ul Bloomberg.