Facturile la energie vor fi mai mari decât erau obișnuiți oamenii deoarece aceasta este evoluția pieței și nu pentru că furnizorii vor să îi fure, a afirmat președintele ANPC, Horia Constantinescu, joi, într-o conferință de specialitate.

"Ideea lansată de furt are ca element constitutiv al acestei eventuale infracțiuni intenția. Niciunul dintre operatorii economici nu a putut fi tras la răspundere pentru intenția de a fura consumatorii. Faptul că unele dintre norme și unele dintre aplicațiile lor nu au putut ține pasul cu așteptările consumatorilor cred că au fost unele dintre elementele importante ale disfuncționalității pieței. Este adevărat că au fost cazuri în care mare parte a consumatorilor au fost șocați primind facturi cu mult mai mult față de ceea ce aceștia erau obișnuiți", a precizat el, în conferința "Reconectarea încrederii între consumatori, instituții și operatori - ieșirea din criza facturilor", organizată de Antena 3, notează Agerpres.

De la finalul anului trecut, ANPC a început o discuție cu furnizorii.

"Aveam să aflu că mare parte dintre facturile emise greșit deja fuseseră recalculate și am stabilit să deschidem un canal de comunicare mult mai direct pentru a fi siguri că lucrurile acestea își vor urma cursul normal. Am trimis un chestionar prin care adresam operatorilor o sumă de întrebări inclusiv legate de faptul că am vrea să știm câte facturi au fost emise cu deficiențe, câte au fost corectate pentru că au circulat în piață informații care păreau contradictorii", a susținut Constantinescu.

În opinia sa, este mai puțin importantă, chiar și pentru consumatorul final, aplicarea unei sancțiuni, indiferent de valoarea acesteia.

"Trebuie să dezamorsăm piața de această tensiune artificial creată. Consumatorii să înțeleagă că suntem autorități care veghează să nu fie furați, cum s-a transmis, să transmitem consumatorilor că recalcularea se va face nu doar datorită supravegherii autorităților, ANRE și ANPC, ci în primul rând că nu este o rea intenție a marii majorități a furnizorilor de utilități. Evoluția prețurilor nu ține de aceștia. Majoritatea facturilor, în afară de ajutorul plafonării și compensării, vor avea valori mai mari decât erau aceștia obișnuiți până acum. Nu înseamnă că cineva fură, ci că așa a evoluat piața", a subliniat președintele ANPC.