Autoritățile române nu par interesate de potențiala vânzare a celui mai mare combinat siderurgic din țară, iar președintele Consiliului Concurenței spune că oficialii de la Bruxelles se vor asigura că producția va continua la Galați.

Bogdan Chirițoiu, șeful autorității antitrust, crede că, dacă grupul ArcelorMittal va decide să vândă Sidex Galați, Comisia Europeană se va asigura că noul cumpărător nu va închide combinatul și că producția va continua, transmite Agerpres.

„Este un caz gestionat de Comisia Europeană, întrucât afectează multe state membre. Mittal vrea să cumpere un combinat mare din Italia, iar Comisia Europeană spune că în acest fel Mittal ar deveni prea mare în Europa și atunci Mittal se oferă să renunțe la mai multe active din țări europene, printre care și combinatul Sidex de la noi. Decizia nu este încă luată, dar nici nu mai durează mult”, a spus joi Chirițoiu.

Grupul siderurgic ArcelorMittal s-a oferit să vândă mai multe oțelării din Europa, printre care și combinatul de la Galați, în ideea de a obține aprobările necesare din partea autorităților anti-trust ale UE pentru achiziționarea producătorului italian Ilva, cea mai mare oțelărie europeană.

Chestionat de jurnaliști pe această temă, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus miercuri că nu are un punct de vedere al Guvernului pe acest subiect.

„În urma anunțului ArcelorMittal că ar renunța la unitatea din Galați (fostul Sidex), ar trebui să aibă emoții toți cei care conduc economia țării, pentru că numai pe platforma industrială de aici sunt aproape 800 de IMM-uri care gravitează în jurul combinatului siderurgic, la care se adaugă cele câteva mii din toată țara care fac afaceri cu Sidexul”, a spus Marian Filimon - președintele filialei CNIPMMR Galați, potrivit Mediafax.

Chirițoiu a mai spus că, înainte de a lua decizia de a autoriza tranzacția, Comisia Europeană se va consulta cu toate autoritățile de concurență din țările implicate. Consiliul Concurenței va prezenta Comisiei opinia sa săptămâna viitoare, în ședința comitetului consultativ de la Bruxelles.

„Indiferent de ce decizie va lua Comisia, dacă va accepta sau nu angajamentele Mittal sau chiar dacă va accepta angajamentele Mittal, Comisia va insista ca Sidex să funcționeze bine în continuare”, crede Chirițoiu.

El a explicat că analiza Comisiei urmărește să nu fie distorsionată concurența în UE prin această tranzacție și că oficialii Comisiei Europene se vor asigura că activele vor fi vândute unor operatori care au capacitatea. „Aici interesul Comisiei Europene este același cu cel al României. Și CE și România își doresc ca acest combinat să funcționeze bine în continuare”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Pentru a obține autorizarea Comisiei, ArcelorMittal s-a oferit să le vândă include unitățile ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galați, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, și liniile de zincare numărul 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia.

„Propunerea de a vinde aceste active este condiționată de analiza finală și aprobarea Comisiei Europene dar și de finalizarea informărilor și proceselor de consultare cu comitetele de întreprindere locale și cele la nivel european. Orice vânzare va depinde de finalizarea achiziționării Ilva. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie finală în acest dosar până la data de 23 mai 2018”, a informat ArcelorMittal.

Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oțelărie europeană.

Ilva, aflată în orașul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oțel, aproximativ 40% din producția de oțel a Italiei, și furniza oțelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice și constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oțelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curățare ale acestei oțelării implicată într-un scandal de poluare.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică și minieră din lume, prezentă în peste 60 de țări, în 19 dintre acestea având unități proprii de producție.

Combinatul gălățean a fost vândut de statul român în 2001, în timpul guvernării Năstase, către grupul indian Mittal, care a devenit ulterior ArcelorMittal după fuziunea cu o companie franco-belgiană. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajați, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariați.

În afară de Galați, ArcelorMittal mai are în România unități de producție la Iași, Roman și Hunedoara.