Poul Thomsen, directorul departamentului european al Fondului Monetar Internațional, se întâlnește vineri cu Președintele României, Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș și șeful băncii centrale.

Un bun cunoscător al României, Poul Thomsen va fi în România ca parte a unui turneu regulat prin țările din regiune, potrivit biroului de la București al FMI.

Thomsen are programate vizite cu Iohannis, Cioloș, Mugur Isărescu și alți oficiali pentru a discuta cele mai recente evoluții economice, precum și perspectivele și politicile economice pentru următoarea perioadă, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

Guvernul proaspăt instalat urmează să finalizeze proiectul de buget pentru 2016 pentru a-l adopta săptămâna viitoare.

Thomsen, care lucrează în cadrul FMI din 1982, cunoaște foarte bine economiile est-europene, de care s-a ocupat în deceniile trecute. El a fost negociatorul-șef al FMI în relația cu România în perioada 1996-1998, iar ulterior a fost șeful biroului din Moscova al Fondului.

Din 2014, el conduce departamentul Europa al FMI, după ce a fost timp de șase ani director-adjunct al departamentului.

România a încheiat al treilea acord succesiv cu FMI în septembrie fără să îndeplinească toate reformele incluse, iar oficialii au spus că vor cere un nou acord, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Mai mult, reprezentanții Fondului au spus că instituția nu va încheia un nou acord cu România până când nu va avea o imagine clară în privința perspectivelor fiscale.