Senatorul liberal Florin Cîțu a postat pe Facebook un fragment dintr-un document despre care spune că ar fi fost trimis la Bruxelles, în care coaliția de guvernare PSD-ALDE promite înghețarea salariilor din sectorul public.

Senatorul PNL susține că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. În replică, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că este o variantă de lucru, care ar presupune, de fapt, aplicarea mai rapidă a legii salarizării.

Cîțu a postat un document trimis Comisiei Europene în care autoritățile promit înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

„PSD introduce măsuri de AUSTERITATE în 2019! Într-un document trimis Comisiei Europene PSD+ALDE promit înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul din Decembrie 2018. PSD+ALDE NU MAI APLICĂ LEGEA SALARIZĂRII UNITARE (astfel recunosc falimentul programului de guvernare)!”, a scris Florin Cîțu sâmbătă, pe Facebook. 


În fragmentul de document prezentat de senatorul liberal se menționează că Guvernul României ia aceste măsuri „pentru a asigura un deficit pe cash de 2,58% din PIB în 2019 și, implicit, pentru a corecta abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu (prin reducerea soldului structural de la 3,17% din PIB în 2018 la 2,71% din PIB în 2019)”.

Obiectivul pe termen mediu (medium-term objective - MTO) este o țintă de deficit structural, agreată de România cu autoritățile de la Bruxelles pentru a corecta dezechilibrele bugetare. România a acceptat, prin Pactul de Stabilitate și Creștere al UE, să aducă deficitul bugetar structural la 0,5% din PIB. Însă, deficitul structural - deficitul bugetar „dezbrăcat” de factorii ciclici - a urcat de la 0,6% la 2,6% din PIB încă din 2016.

Florin Cîțu susține că, dacă PSD-ALDE promite că nu va aplica legea salarizării, nici legea pensiilor nu va fi aplicată. „Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare și PSD+ALDE mint că dublează pensiile", a spus senatorul PNL.

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de în iunie 2017, iar Parlamentul va dezbate curând proiectul de lege a pensiilor ce a fost adoptat recent de Guvern.

„Face o confuzie în ce spune și ce gândește (Florin Cîțu - n.r.). Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criza la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD și-a respectat promisiunile. Documentul vorbește despre o astfel de abordare și vă spun calculele: legea salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-ați auzit spunând că aș aplica legea într-un termen scurt. Ca legea salarizării să fie aplicată integral pînă în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisie Europene”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici la România TV, potrivit Mediafax.

„Vedeți cum arată legea bugetului peste câteva săptămâni pentru va prevedea formula finală pentru 2019, adică ne menținem promisiunea de creștere cu 15% la pensii. Iar la salarizare, nu că nu se aplică, ci mai repede se va aplica. E o formulă luată în calcul”, a mai spus Teodorovici. 

În plus, ministrul spune că promisiunile legate de punctul de pensie și majorarea salariului minim de la 1 ianuarie vor fi respectate.