Senatorii au decis ca programul Prima Casă să nu fie scos de sub prevederile Legii dării în plată și au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinație de locuință.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" și niciunul împotrivă, relatează Mediafax. Legea va merge la Camera Deputaților.

Prezent la dezbaterile generale din Senat, Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, a cerut scoaterea programului Prima casă din această lege. El a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără amendamentele BNR și ale MFP, ar genera potențiale riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat din cauza unei percepții din partea mediului investițional și al agențiilor de rating.

Inițiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a respins ipoteza susținută de oficialul de la Finanțe.

"Scopul nostru a fost să scoatem o legea dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci și clienți și care să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor", a declarat Daniel Zamfir.

El a mai spus că riscul trebuie împărțit între clienți și bancă.

"Dacă clientul își asumă riscul dobânzii și al fluctuației de curs, banca trebuie să-și asume riscul ipotecii", a adăugat deputatul liberal.

El a respins teoria potrivit căreia casele cumpărate prin programul Prima Casă ar trebui să fie scoase de sub prevederile acestei legi, precizând că și clienții acestui program trebuie protejați.

Senatorii au admis în plen un amendament respins în comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinație de locuință care să intre sub incidența legii. 

Legea dării în plată a fost retrimisă în Parlament spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis, în decembrie 2015.

"Legea privind darea în plată este binevenită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei", și-a explicat decizia, pe Facebook, șeful statului.

El a reclamat terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare, precum și crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii.