Economia va crește peste potențial în 2018, deși într-un ritm mai redus decât anul trecut, dar deficitul bugetar va ajunge la 3,3% din Produsul Intern Brut în lipsa unor măsuri de corecție, estimează Banca Mondială.

Potrivit unui raport al instituției financiare, citat de Mediafax, „măsurile fiscale adoptate în 2017 exercită presiuni asupra bugetului consolidat, în sensul adâncirii deficitului.

„În absența unor corecții, deficitul fiscal este proiectat să atingă 3,3% din PIB în 2018, lucru care ar plasa România pe o traiectorie de revenire în procedura de deficit excesiv a UE”, se arată în raportul BM.

Cu toate acestea, notează autorii analizei, la fel ca în 2017, guvernul ar fi gata să promoveze măsuri de ajustare dacă deficitul amenință plafonul de 3%, dar acumularea presiunilor fiscale și a excesului în cererea internă „limitează spațiul de manevră pentru factorii de decizie”. „Treptat, politica fiscală ar trebui să fie reechilibrată, iar stimularea consumului să se îndrepte spre mobilizarea de investiții, pentru a sprijini o convergență durabilă”, se mai arată în analiza citată. În ultimii ani, consumul privat a crescut puternic, ajutat de politicile fiscale expansioniste și de creșterea salariilor, dar acest lucru a dus și la acumularea unor deficite - de cont curent și comercial - dat fiind că producția internă nu a putut acoperi cererea ridicată, în timp ce prețurile au intrat pe o tendință ascendentă - ceea ce a dus inflația la maximul ultimilor cinci ani în martie 2018.