UPDATEȘi sub guvernul Cîțu companiile din energie rămân fără bani de investiții
În contextul unui deficit bugetar mult peste limitele admise în UE, guvernul obligă firmele de stat să vireze cea mai mare parte a profitului la buget, ca dividende, în loc să lase fondurile la dispoziția companiilor, pentru investiții.
UPDATE
"Banii de investiții rămân. Ceea ce vorbim noi, aceste dividende sunt după ce ne uităm la ceea ce se întâmplă cu banii de investiții. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani de fiecare dată, cu aceste dividende, se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team buildinguri în America Latină și așa mai departe. La mai multe companii de stat', a declarat luni seara, la Digi 24, premierul Florin Cîțu.
+++
Guvernul a adoptat recent un memorandum prin care obligă societățile de stat să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), pentru a-l transforma în dividende, scrie HotNews.ro, citând surse guvernamentale.
Practic, guvernul coaliției PNL-USR PLUS-UDMR preia o politică implementată de guvernele PSD, pe care liberalii au criticat-o, de altfel, cu singura diferență că memorandumul a fost ținut secret, de această dată, notează HotNews.
Un document aprobat anterior de guvern arată că Ministerul Energiei estimează că va obține din dividende și dobânzi peste 2,5 miliarde de lei în acest an. Ministerul este acționar la companii mari și profitabile precum Hidroelectrica și Romgaz.
Pe de altă parte, reprezentanții guvernului cer ca aceste mari companii să realizeze investiții pentru a susține obiective de „înverzire” a economiei. Și Romgaz și Hidroelectrica au anunțat planuri de a investi în producția de hidrogen, considerat sursa de nergie verde a viitorului.
Transgaz, o altă companie la care statul deține pachetul majoritar de acțiuni, ar trebui să investească în rețele de transport mixte (gaze naturale și hidrogen), ba ar vrea să se implice și în producție.
Dar acțiunile guvernului, care însă se confruntă cu lipsuri mari la buget, riscă să lase aceste companii fără mijloacele de a realiza aceste investiții.
Pentru acest an, guvernul estimează un deficit bugetar de 80 de miliarde de lei, peste 7,1% din PIB, în scădere cu circa 20 miliarde de lei față de 2020.
Comentarii