Parlamentul European propune realocarea resurselor pentru consolidarea vecinătăților UE, dar reducerea fondurilor de preaderare acordate Turciei.

Bugetul din 2018 este ultimul buget al Uniunii Europene care nu va fi afectat de Brexit, iar autoritățile UE l-au construit ținând seama atât de prioritățile enunțate de Bruxelles cu privire la creșterea economică, integrarea tinerilor în câmpul muncii, promovarea produselor europene la nivel global, dar și de noile provocări legate de migrație și siguranța cetățenilor.

„Prioritățile bugetului de anul viitor ar trebui să fie dezvoltarea și siguranța cetățenilor”, a spus, în plenul Parlamentului European, Siegfried Mureșan, negociator-șef din partea legislativului UE pe tema bugetului din 2018.

„Propunem un buget inovator, care să fie orientat către viitor și care să permită UE să vină cu o perspectivă pentru prosperitate și siguranță pentru cetățenii săi. Prioritățile bugetului pe anul viitor, în ochii Parlamentului European, ar trebui să fie în primul rând creșterea și crearea de locuri de muncă și în al doilea rând siguranța cetățeanului și dorim să realizăm aceste lucruri investind în cercetare, inovare, infrastructură, IMM-uri, programele ERASMUS. Vrem să consolidăm o serie de măsuri referitoare la combaterea șomajului în rândul tinerilor, vrem în același timp să îi susținem pe tinerii agricultori, vrem să consolidăm agențiile UE care au răspundere în domeniul justiției și a afacerilor interne, CEPOL, Eurojust, EASO, Frontex, EUROPOL”, a explicat Mureșan.

Eurodeputatul a adăugat că Parlamentul European intenționează să se implice mai mult în domeniul apărării la nivel european, „pentru că este mult mai logic să dăm banii o dată și bine pentru apărarea europeană și apoi să profităm cu toții de rezultatele și de roadele muncii noastre, în formatul nostru de 28 de state membre.

Eurodeputații au dezbătut marți propunerea de buget și amendamentele aprobate de Comisia pentru bugete din Parlamentul European în 27 septembrie, urmând ca miercuri să fie supuse votului final. Ulterior, reprezentanții PE vor intra într-o perioadă de conciliere, de până la trei săptămâni, cu Consiliul UE.

La începutul anului, Parlamentul European a fost de acord să crească cu 2,3% a bugetului pentru anul viitor, iar varianta inițială a bugetului prezentată de Comisie includea o majorare cu 2,2 miliarde de euro. Astfel, UE ar fi beneficiat în 2018 de un buget de 160,6 miliarde de euro, cel mai mare din istorie, dar Consiliul European a propus un buget cu 1,7 miliarde de euro mai mic decât varianta Comisiei.

Eurodeputații însă au cerut o revenire a bugetului, prin mai multe amendamente care au în vedere alocarea de fonduri pentru stimularea creșterii economice, dar și pentru a adresa probleme legate de siguranță și migrație. 

„Vom realoca resurse în primul rând pentru consolidarea vecinătăților”, a notat Mureșan, menționând nevoia de creștere a securității la granițele UE. Pe de altă parte, eurodeputații propun reducerea fondurilor de preaderare acordate Turciei, și pentru a transmite un mesaj privind atacurile la adresa democrației.

„Un subiect interesant (al proiectului de buget al UE pentru 2018) sunt fondurile de preaderare pentru Turcia - Consiliul, statele membre propun o tăiere cu 20 de milioane a acestor fonduri, iar Parlamentul European, sub conducerea mea, propune o tăiere cu 50 de milioane de euro a fondurilor de preaderare pentru Turcia și punerea în rezervă a încă 30 de milioane. Propunem o tăiere de 50 de milioane de euro a liniei ce își propune să finanțeze reforme politice, pentru că vedem că în Turcia libertatea presei este îngrădită, libertatea de exprimare este îngrădită, drepturile omului sunt îngrădite, reformele politice merg în direcția total greșită și Turcia nu se apropie, dimpotrivă, se îndepărtează de standardele europene. Sub nicio formă ceea ce are loc politic în Turcia în momentul de față nu poate fi descris ca reforme în spirit european”, a spus Mureșan într-o conferință de presă, după dezbaterea din Parlamentul European.

De cealaltă parte, Comisia Europeană se opune reducerii fondurilor acordate Turciei. Comisarul european pentru buget Gunther Oettinger a spus că mai multe state membre au transmis că doresc menținerea acordului cu Turcia - în valoare de circa 3 miliarde de euro - de limitare a migrației din Orientul Mijlociu. „Relația dintre UE și Turcia trebuie menținută”, a spus Oettinger, în cadrul dezbaterilor din plenul PE.

De altfel, și Mureșan a insistat că nu vor fi afectate fondurile alocate pentru agricultură sau micile afaceri din acest stat, iar UE va continua să finanțeze societatea civilă din Turcia.