Siegfried Mureșan, raportor al PE pentru finanțarea Pactului Ecologic European
Siegfried Mureșan va coordona poziția legislativului UE în privința planului de investiții aferent Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană, ce intenționează să genereze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorul deceniu.
„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiții al pactului va duce la creștere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în orașe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi și locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a spus eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.
Mureșan, care este și vicelider al grupului PPE din Parlamentul European, susține că unul dintre obiectivele Pactului este sprijinirea cu prioritate a țărilor și regiunilor mai puțin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde. „Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul liberal.
În planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste, care este estimat că va genera investiții în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile, dar și a liniilor de creditare special create.
„În ceea ce privește accesul la liniile de creditare, voi cere ca România și celelalte regiuni cu nevoie ridicată de finanțare să beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeană, de la Banca Europeană de Investiții și de la experți europeni. Experiența ne-a arătat că țările care vor avea cea mai mare nevoie de finanțare au cea mai mică experiență în a atrage împrumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare. De aceea este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde într-adevăr este nevoie de ei”, a mai spus Siegfried Mureșan.
„Va conta foarte mult și ce fel de surse de energie vom putea finanța în următorii ani. Eu voi cere la nivel european ca proiectele privind producția de energie pe gaz să fie eligibile a fi finanțate din fonduri europene”, a precizat acesta, punctând că o stimulare a energiei pe gaz ar ajuta România, o țară cu resurse de gaze naturale.
„De asemenea, trebuie să se recunoască la nivel european rolul pe care energia nucleară îl joacă în atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare să fie pus sub semnul întrebării în planurile Comisiei Europene”, a completat eurodeputatul român.
Planul de Investiții al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmărește să mobilizeze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivul de obținere a neutralității din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.
Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții garantate de bugetul UE, dar și din cofinanțarea națională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi. Pe lângă componenta financiară, Planul de Investiții urmărește simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru ușor accesibil celor care doresc să facă investiții durabile.
Comentarii