Silviu Popa, CNSC: Numarul de contestatii la procedurile de achizitii publice arata cum percep firmele felul in care statul cheltuie banul public
Numarul de contestații reflecta viziunea firmelor privind modul in care statul face afaceri publice, felul in care autoritațile incredințeaza banul public, a declarat Silviu Pop, membru in colegiul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu ocazia lansarii Raportului anual 2013, citat de www.freedomhouse.ro. "Romania are un sistem foarte bine articulat de solutionare a constetatiilor. Dar trebuie sa rezulte o reforma a sistemului administrativ care sa raspunda punctelor vulnerabile din domeniul achizitiilor indicate de aceste contestatii", a mai declarat acesta.
De la infiintarea CNSC in 2006 si pana la 31 decembrie 2013, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a avut de solutionat 47.280 de contestatii formulate. Numarul de contestatii a scazut de-a lungul anilor. In 2013, de exemplu, s-a constatat o scadere cu 4.3% fata de 2012, a aratat Lehel Lorand BOGDAN, presedintele CNSC, in conferinta de prezentare a raportului de activitate pe 2013, conferinta gazduita de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Scopul institutiei este unul de remediu. Inainte de semnarea contractului, inainte ca un eventual prejudiciu sa se produca, CNSC trebuie sa solutioneze cu celeritate, in maximum 20 de zile, eventualele nereguli sesizate de catre firme privind deciziile autoritatilor contractante. Institutia apara operatorii economici care se considera nedreptatiti de o decizie a autoritatilor contractante.
"Este un mecanism al unei economii de piata", a spus Silviu POPA, membru al Colegiului CNSC si presedinte de complet. "Consiliul nu e singur in acest demers, este alaturi de Curtile de Apel" [care solutioneaza plangerile contra deciziilor CNSC].
Citeste articolul integral cu declaratiile oficialilor aici
Citeste detalii despre numarul contestatiilor si continutul acestora, in anul 2013, aici.
-------
Articolul este realizat in cadrul proiectului "Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach" derulat de Organizatia Freedom House Romania cu finantare din programul "Prevention of and Fight against Crime" (ISEC) al Comisiei Europene - DG Home Affairs. Proiectul este unul transnational, dedicat combaterii fraudei in achizitiile publice.
With the financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European Commission - Directorate-General Home Affairs. This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Comentarii