România are nevoie de investiții de 5 miliarde de lei pentru a menține rețeaua de electricitate în parametri funcționali, însă Transelectrica, operatorul sistemului național de transport, nu are asigurate fondurile.

La fiecare doi ani, Transelectrica elaborează un plan de dezvoltare a rețelei electrice de transport (RET) pentru următorii zece ani, care trebuie aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) 

Autoritatea tocmai a aprobat Planul de dezvoltare până în 2025, care include investiții planificate de aproximativ 5 miliarde de lei, fără racordarea la rețea a noilor utilizatori. 

Dar, deși le-a menționat în planul de dezvoltare, Transelectrica nu știe încă cum va finanța aceste investiții. Într-un comunicat transmis Bursei de Valori București, unde sunt listate acțiunile sale, Transelectrica folosește un limbaj general și acoperitor: „compania va utiliza un mix adecvat și echilibrat pentru finanțarea investițiilor planificate, cu considerarea tuturor opțiunilor și instrumentelor oferite atât de piața financiară, cât și de programele de finanțare nerambursabilă operate de Uniunea Europeană”. 

Transelectrica planifică dezvoltarea rețelei de transport, ținând seama de stadiul actual și evoluția prognozată a consumului, parcului de producție și schimburilor de energie electrică.

Prin Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2016-2025 s-au stabilit direcții prioritare în ceea ce privește efectuarea investițiilor, se arată în comunicatul citat. Se are în vedere, astfel, extinderea RET prin construcția de linii noi și retehnologizarea stațiilor existente, creșterea capacității de interconexiune, creșterea capacității de transport între zona de est (Dobrogea) și restul Sistemului Energetic Național (SEN) interconectat, siguranța alimentării consumului din zone deficitare și retehnologizarea și modernizarea stațiilor existente. 

 

„Astfel, la finalul anului 2025, Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu grad înalt de fiabilitate și eficiență energetică”.