Șoc în economia românească: euro a sărit de 5 lei

Cursul valutar oficial, de referință, anunțat astăzi de BNR a ajuns la 5,0378 lei pentru un euro, trecând și în acest caz pragul psihologic. Și pe piața interbancară, Euro a trecut de 5 lei, prag apărat până acum de BNR.
Dolarul a ajuns la 4,4517 lei, de la un curs de 4,3903 lei, potrivit Profit.ro
Francul elvețian este cotat la 5,3932 lei, de la un curs de 5,3278 lei. Aurul a fost cotat la 483,5504 lei pentru un gram, față de 466,0411 lei.
Perechea EUR/RON a trecut de 5 lei în piața interbancară și a ajuns pentru scurtă vreme la 5,1 (în jurul orei 12:15), față de sub 4,98 la începutul ședinței.
La ora 12:20 leul se tranzacționa la circa 5,08 unități/euro. Update 12:30: Leul se tranzacționează cu circa 5,06 unități/euro, ceea ce corespunde unei creșteri a euro de 1,7% față de deschidere. Update 12:45: EUR/RON scade la sub 5,05.
Banca Națională s-a confruntat încă de ieri cu presiuni de creștere a cursului, în condițiile vânzărilor de lei, au declarat surse din piață pentru Profit.ro. BNR a apărat până recent pragul de 4,98 lei/euro și a imprimat o stabilitate foarte ridicată în comparațiile cu valutele regionale, care au fluctuații mult mai ample.
Leul se depreciază ca urmare a vânzărilor de active în monedă națională și a cumpărărilor de euro.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, afirmă că, „într-adevăr”, în ultimele zile este „o presiune pe piața valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piață”. În consecință, completează specialistul, „și astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR”, astfel că BNR încearcă să găsească „o cale de echilibru, un optim pentru această situație”. Răspunsul lui Dan Suciu a venit la solicitarea News.ro în legătură cu informația publicată de Iancu Guda, potrivit căreia BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde de euro ca să țină RON stabil”, postare însoțită și de un grafic.
Întrebat, marți, de News.ro, despre informația publicată pe pagina lui Iancu Guda, potrivit căreia în „numai 36 de ore”, BNR a aruncat în primele două zile după anunțul rezultatelor alegerilor prezidențiale „3 miliarde de euro ca să țină leul stabil”, Dan Suciu a afrma că nu confirmă acest lucru, dar că poate spune că„, într-adevăr” este „o presiune pe piața valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piață” și, în consecință, „dobânzile au crescut la ROBOR”.
„Nu confirm, eu nu pot să comentez în termenii aceștia, însă vă pot spune altfel. Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piața valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piață și, în consecință, dacă vă uitați și astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Și încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situație”, a declarat Dan Suciu pentru News.ro.
În privința cursului leu/euro și a depășirii acestuia a pragului de 5, Suciu a explicat că această cifră are mai mult un impact psihologic decât unul economic.
„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferența este minoră și impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.
În ceea ce privește ROBOR-ul, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că acesta poate crește în continuare dacă situația de incertitudine persistă și afectează „evoluțiile de dobândă”, în sensul de creșteri.
„Avem interimat pe toate nivelurile, ceea ce creează, desigur, această tensiune în piață. Important este ca ea să fie ținută relativ în termeni rezonabili și să nu dureze cu o perioadă foarte mult timp. Cu cât mai multe elemente concrete, cu atât mai mult acestea vor duce la detensionarea situației”, a spus Dan Suciu.
Potrivit lui Iancu Guda, este o „realitate” că BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 MILIARDE euro ca să țină RON stabil, adica 4% din toată rezerva nașională. În numai 36 ore, doar din cauza alegerilor din primul tur … triplu decât în prima săptămână de COVID-19 și dublu față de declansarea razboiului din Ucraina de Rusia””, a scris Iancu Guda pe pagina sa de Facebook, postare susținută cu un grafic Reuters care reliefează oscilațiile respective.
Guda menționează și situația în care România „rămâne fără bani în maximum 20-30 zile”, iar cursul trece lejer de 6 lei, inflatia sare peste 15%, dobânzile peste 10% și se blochează totul financiar, fiscal, dar și în economia națională reală”. „Stingem lumina! Este simplu si clar”, este avertismentul lui Iancu Guda
Comentarii