După ce educația a fost nevoită să adopte soluții digitale în procesul de învățare, Google, unul dintre marii furnizori de soluții de pe piață, își îmbunătățește instrumentele.

Google anunță câteva îmbunătățiri și noutăți ale platformelor sale, care încearcă să facă educația mai eficientă pentru profesori, elevi și familii. 

 

Google Workspace for Education a fost unul dintre instrumentele folosite de profesorii și elevii din România, de la începutul pandemiei. În prezent, în România 5028 de școli din aproape 2500 de localități utilizează Google Classroom, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din școlile din România. Numărul școlilor care utilizează Google Classroom a crescut de aproape 20 de ori din primăvara lui 2020. (conform Edu Apps, partenerul Google în România pentru Google Workspace for Education)

 

Google a anunțat câteva îmbunătățiri pentru Classroom. Profesorii vor putea da mai ușor teme către clase diferite, iar elevii vor avea la dispoziție aplicația Classroom Android în modul offline, ceea ce înseamnă că vor putea să-și facă teme pe dispozitivul lor, chiar dacă sunt offline. 


Google Meet din Classroom are câteva schimbări care vizează siguranța. Una dintre ele este „sala de așteptare”, unde toți elevii dintr-o clasă vor sta până vine profesorul, când vor intra în „clasa” online. În plus, cei care nu sunt pe lista elevilor dintr-o anumită clasă vor putea participa la ora online doar după ce vor primi permisiunea profesorului, astfel încât să nu existe participanți neinvitați la oră.   


Formarea cetățeanului digital

 

Copiii, părinții și profesorii au la dispoziție o platformă Google dedicată siguranței online: Eroii Internetului, unde pot învăța împreună cum pot naviga în siguranță pe internet. Prin jocuri și alte instrumente distractive, copiii învață principiile care definesc un cetățean digital bun: cum să-și protejeze parolele, cum să fie amabili pe internet, cum să aibă grijă la ce împărtășesc pe rețelele sociale, cum să întrebe pentru a găsi răspunsuri. Aflată în al doilea an de viață, platforma Eroii Internetului are jocuri și lecții noi, cu un design optimizat pentru învățare digitală și la distanță și cu un „hub” pentru familii, în care părinții devin partenerii copiilor în explorarea mediului online. 


Adulții vor găsi în platformă idei pentru discuțiile cu copiii despre tehnologie, activități și jocuri. Profesorii pot folosi jocurile și lecțiile de pe Eroii Internetului la școală, platforma oferind  aproximativ 30 de cursuri care pot fi utilizate la clasă. 

 

Instrumente pentru învățare

 

Jambord e o tablă virtuală la care profesorii au acces și unde elevii pot lipi stickere virtuale, pot încărca imagini și pot comenta în timp real. 

 

Realitatea augmentată poate fi un instrument care să condimenteze procesul de învățare, să-l facă mai interesant. Practic, elevii pot vedea pe telefon, în 3D, sau chiar în spațiul camerei în care se află, anumite lucruri care li se predau la școală. Sunt disponibile în realitate augmentată animale terestre, acvatice, păsări, dinozauri, sisteme ale corpului uman, structuri celulare sau termeni din biologie. Elementele disponibile în realitate augmentată sunt cele la care este afișată opțiunea „Vizualizați în 3D” după căutarea în Google. Mai multe despre învățarea acasă cu modele 3D și realitate augmentată aici.  

 

Lens - Elevii pot face o poză unei ecuații sau probleme, iar serviciul Lens le oferă acces rapid la rezultate care să-i ajute, precum ghiduri pas-cu-pas pentru rezolvarea problemei și explicații detaliate pentru a înțelege mai bine conceptele cheie. O alternativă la Google Lens este aplicația Socratic

 

Family Link - această aplicație îi ajută pe părinți să-și supravegheze copiii atunci când aceștia sunt online și să stabilească reguli de utilizare a mediului digital pentru aceștia. Părinții pot adăuga pe dispozitivul copilului și un cont de școală al acestuia - pe lângă cel personal, în care sunt trasate reguli de petrecere a timpului liber online - unde să definească ce se întâmplă atunci când copilul folosește dispozitivul pentru școală.