Aproximativ 38.000 de atacuri cibernetice au fost înregistrate, miercuri și joi, asupra unor instituții guvernamentale și private.

SRI are în atenție și riscul potențial ca sistemul bancar din România să fie ținta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicației Tinba v3.

România reprezintă o țintă a atacurilor cibernetice din partea entităților ostile, atât actori statali, cât și nonstatali, fapt confirmat de "miile de alerte zilnice" recepționate. "În intervalul 12-13 august anul curent, au fost înregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate în urma recepționării unor mesaje e-mail cu atașamente malițioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date și solicitare de recompensă. Vorbim atât despre instituții private cât și de instituții guvernamentale”, a declarat pentru Digi24 purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

SRI investighează atacurile cibernetice ce vizează infrastructurile cibernetice de interes național și furnizează beneficiarilor legali informații necesare prevenirii, stopării și limitării consecințelor unor astfel de atacuri.

De asemenea, SRI are în atenție și riscul potențial ca sistemul bancar din România să fie ținta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicației Tinba v3.

"SRI are în atenție și riscul potențial ca sistemul bancar din România să fie ținta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicației menționate, cunoscută sub denumirea de Tinba v3. Este o aplicație malițioasă, activă din 2012, care vizează în special clienții băncilor. Versiunea acesta este prima din generația din Tinba care este adaptată pieței bancare românești. Din investigațiile noastre, până în prezent nu s-a confirmat existența unor victime în țara noastră", a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Sava, adăugând că această aplicație se afla în atenția Serviciului încă de la data apariției.

Cercetătorii IBM Security X-Force au analizat o nouă variantă a troianului Tinba v3, un soft de spionaj cibernetic, care este, potrivit datelor companiei americane, prima de acest fel dedicată băncilor din România, potrivit unei postări de pe blogul securityintelligence semnate de Limor Kessem, expert IBM.

Noul program are potențialul de a deveni cel mai prolific troian care atacă bănci în România, detronând Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an, a avertizat specialistul.

„Precedentele versiuni ale acestui program malware au atacat o serie de țări europene, dar România nu a fost printre ele și este rareori o țintă importantă”, a scris expertul IBM.

Având în vedere că Tinba v3 este proiectat să strângă cantități mari de informații personale precum și coduri de autentificare în timpul sesiunilor de utilizare a serviciilor bancare prin internet, IBM Security recomandă băncilor să-și atenționeze clienții despre această amenințare și să actualizeze secțiunile site-urilor de informare în privința securității utilizării online a serviciilor bancare.

Totodată, băncile din România ar trebui să ceară clienților să raporteze email-urile suspecte. Instituțiile financiare ar trebui, de asemenea, să lucreze îndeaproape cu furnizorul de servicii antifraudă pentru a reduce riscurile cât mai mult posibil.