„Am putea să ne îndreptăm spre o nouă criză financiară majoră”, a atras atenția miliardarul.

Aprecierea dolarului și fuga capitalurilor de pe piețele emergente ar putea conduce la o nouă criză financiară „majoră”, a declarat marți miliardarul George Soros, care a avertizat totodată că Uniunea Europeană se confruntă cu o iminentă criză existențială, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Abandonarea acordului nuclear cu Iranul și distrugerea alianței transatlantice dintre UE și SUA „vor avea efecte negative asupra economiei europene și vor provoca și alte dislocări”, inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marți George Soros într-un discurs pronunțat la reuniunea anuală a Consiliului european pentru relații internaționale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.

„Am putea să ne îndreptăm spre o nouă criză financiară majoră”, a spus Soros.

Avertismentul lui Soros vine într-un context în care randamentele pentru obligațiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia și Argentina au probleme în a rezolva consecințele provocate de o inflație galopantă.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, George Soros a apreciat că Europa se confruntă cu o criză existențială. „Tot ceea ce putea să meargă prost a mers prost”, a spus miliardarul referindu-se la criza refugiaților și politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste, precum și la „dezintegrarea teritorială” exemplificată prin Brexit.

„Nu mai este o figură de stil dintr-un discurs să spui că Europa este într-o criză existențială, aceasta este cruda realitate”, a spus George Soros.