Cu alegerile europene din 2024 și reorganizarea posturilor în cadrul CE în apropiere, Bruxelles-ul trebuie să se grăbească pentru a încheia negocierile cruciale referitoare la comerțul durabil și diversificat al UE până la sfârșitul lui 2023.

Acest articol face parte din raportul special realizat de EURACTIV pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024.

Pe agendă se află două proiecte de legi în încercarrea de a nu fi afectate drepturile omului sau mediul, însă negocierile se dovedesc a fi lungi și dificile - și s-ar putea să nu se încadreze în termenul limită.

Mai mult comerț...

După câteva câștiguri relativ ușoare în ultimele 12 luni, cum ar fi încheierea negocierilor cu Chile și semnarea unui acord de liber schimb cu Noua Zeelandă, acum UE își îndreaptă atenția către lucruri mai mari.

Pe 20 iulie, Consiliul UE a dat Comisiei Europene un mandat de a începe negocierile pentru un Acord privind Mineralele Critice (CMA) cu SUA.

UE dorește ca producătorii săi de vehicule electrice (EV) să fie luați în considerare pentru subvenții generoase din partea SUA în cadrul Legii de Reducere a Inflației (IRA), în ciuda cerințelor sale privind conținutul local pentru bateriile EV.

Producătorii din țările cu acorduri de liber schimb cu SUA, cum ar fi Canada și Mexic, pot beneficia de subvențiile IRA, în timp ce producătorii europeni sunt parțial excluși.

În timp ce UE va insista pentru un astfel de acord, având în vedere temerile că ar putea fi depășită în cursa globală pentru industria verde, este puțin probabil ca SUA să ofere acces gratuit la subvențiile sale.

Comisia Europeană ar dori, de asemenea, să încheie în cele din urmă acordul cu blocul comercial sud-american Mercosur.

În timp ce negocierile au fost încheiate în 2019, rezistența din partea Franței și a altor țări cu interese agricole puternice și preocupări privind mediul a dus la negocieri pentru un acord secundar pentru a căuta asigurări cu privire la politicile de durabilitate din America de Sud.

Finalizarea acordului cu Mercosur este unul dintre obiectivele importante ale Președinției spaniole a Consiliului UE, dar președintele Braziliei, Lula, nu este înclinat să se supună atât de ușor dorințelor UE.

În timpul summitului dintre liderii UE, Americii Latine și Caraibelor la mijlocul lunii iulie, el a solicitat un acord mai "echilibrat" care să nu ducă la pierderea autonomiei țărilor din America de Sud în ceea ce privește politicile lor de durabilitate.

Cu interesele agricole franceze, irlandeze, olandeze și austriece puternic opuse acordului, va fi dificil să se ajungă la un acord înainte de sfârșitul anului.UE este și în etapele finale ale negocierilor pentru un acord de liber schimb cu Australia, dar neînțelegerile referitoare la accesul pe piața agricolă, indicațiile geografice și accesul la mineralele australiene au dus la o amânare.

La mijlocul lunii iulie, ministrul australian al comerțului a călătorit la Bruxelles, sporind speranțele că negocierile vor fi încheiate în curând, doar pentru a întrerupe ulterior discuțiile din cauza nemulțumirii sale față de ofertele europene privind accesul la piața europeană.

De peste un an, UE poartă, de asemenea, discuții cu India pentru un acord de liber schimb. Subcontinentul este văzut de mulți ca o alternativă potențială la China și un partener ideal pentru obiectivul UE de diversificare a comerțului.

Cu toate acestea, negocierile cu India, care are tradițional o politică de protecționism, sunt dificile și, potrivit informațiilor EURACTIV, întârzie. Scopul este de a încheia negocierile înainte de sfârșitul anului, deoarece atât UE, cât și India se îndreaptă către alegeri în primăvara anului 2024

....mai durabil

În timp ce UE depune eforturi pentru a-și diversifica și consolida relațiile sale comerciale, își propune și să facă comerțul mai durabil.

Prima legislație prezentată de Comisie în 2022 și aflată în prezent sub examinarea Parlamentului European și a țărilor UE este Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor, care ar face companiile mari responsabile pentru încălcările drepturilor omului și a mediului.

Negociatorii UE lucrează pentru a ajunge la un acord pentru adoptarea directivei după ce atât Parlamentul European, cât și guvernele statelor membre își exprimă acordul asupra pozițiilor lor.

Dar negocierile sunt lente, cu diferențe în privința mai multor aspecte cheie, inclusiv domeniul general și definiția lanțului de valoare.

În special, Parlamentul European dorește să includă companiile mai mici și serviciile financiare și să acopere vânzările de produse, distribuția, transportul, depozitarea și gestionarea deșeurilor, în contradicție cu poziția statelor membre.

Guvernele naționale sunt, de asemenea, divizate în privința mai multor puncte ale proiectului de lege, iar negocierile vor continua în septembrie, dar Președinția spaniolă a Consiliului UE va trebui să încerce să accelereze procesul dacă dorește să ajungă la un acord înainte de alegerile europene.

Negocierile referitoare la a doua legislație care vizează eliminarea produselor realizate cu muncă forțată de pe piața UE avansează încet.

Regulamentul ar urma să se aplice tuturor produselor realizate în UE, exportate din Uniune sau importate în spațiul comunitar, care ar trebui să fie retrase de pe piață în cazul în care sunt găsite a fi contaminate cu încălcări ale drepturilor omului, după o investigație efectuată de autoritățile naționale.

În prezent, în Parlamentul European se depun amendamente la regulament și ia în considerare extinderea regulilor către serviciile de transport, depozitare, ambalare și distribuție care ar putea utiliza muncă forțată.

Pe lângă aceasta, legislatorii care conduc lucrările asupra acestui dosar doresc să includă remedii pentru victime și să se asigure că companiile demonstrează că muncă forțată nu a fost utilizată pentru produsele cu risc ridicat din zone cu risc ridicat.

Țările UE examinează, de asemenea, proiectul de lege, dar progresul este mai lent decât în Parlament, și nu este clar dacă negocierile vor începe înainte de alegerile europarlamentare.

[Editat de Alice Taylor, Traducere de Denise Tîrcavu, FJSC]