Coaliția guvernamentală a decis luni pachetul de măsuri pentru sprijinirea populației și a companiilor în contextul prețurilor ridicate la energie și combustibili, care au provocat deja o scumpire generală a bunurilor de consum.

UPDATE:

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că pachetul "Sprijin pentru România" are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei și că aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene iar 48%, din fonduri de la bugetul de stat.

Beneficiarii măsurilor destinate sectorului economic sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiile publice în derulare.

"Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârșitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua și după 31 decembrie 2022", a precizat luni seara premierul, la o conferință de presă împreună cu liderii PSD și UDMR.

Întrebat de amânarea plății ratelor la bănci, premierul a spus că în coaliția de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată această măsură: "Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanțe. În acest moment, datele pe care am reușit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliției - să continuăm să analizăm. (...) Este o amânare a deciziei".

Președintele PSD s-a declarat optimist în legătură cu viitorul.

 

”Avem în față oportunități imense. Putem deveni rezervorul de alimente al Europei. Putem deveni principalul port la Marea Neagră. Putem deveni o destinație pentru investițiile străine care fug din calea războiului și putem deveni un lider regional în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei. Pachetul 'Sprijin pentru România' va face față acestei provocări. Nu există în acest moment nicio altă alternativă. Domnule prim-ministru, eu vă mulțumesc. Mulțumesc și miniștrilor. Și vreau să vă spun cu toată sinceritatea: îmi pare bine că am luat decizia, împreună cu colegii mei, să creăm această coaliție",

 

a spus Marcel Ciolacu, bucuros că există coaliția PSD-PNL.

Președintele PSD a precizat că planul "Sprijin pentru România" oferă o formă de protecție în fața scumpirilor pentru mai mult de jumătate din populație, relatează Agerpres.

Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a declarat că este "exclus" ca taxele și impozitele să fie majorate în acest an.


+++

Ședința coaliției în care se discută măsurile se prelungește, pentru că unele voci au cerut modificarea unor prevederi. Potrivit HotNews, liderii PSD, PNL, și UDMR au convenit să scoată din prezentare programului măsura care permitea românilor să amâne ratele la bănci, după ce băncile le-ar fi solicitat lideriilor politici ca măsura să poată fi aplicată din a doua parte a anului. 

+++

Pachetul de măsuri vizează mai ales populația cu venituri mici, dar și atragerea de investiții de amploare. Impactul este estimat la 17,4 miliarde de lei (circa 3,5 miliarde de euro), dintre care 7,5 miliarde de lei vor veni din fonduri europene.

Care sunt principalele măsuri, potrivit pachetului prezentat de HotNews:

garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat - prin programul Family Start

garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat prin programul național ”Student Invest”

acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanț de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura poate fi finanțată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro.

aplicarea măsurilor Șomaj tehnic și Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru

vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârșitul anului 2022

vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile

reducere la benzină și motorină pentru marii transportatori- 50 de bani

prelungirea plafonării polițelor RCA pentru marii transportatori

majorarea salariului minim cu 200 de lei fără să fie impozitați cu CAS.

dublarea cotei de hrană pentru bolnavii internați în spitale, de la 11 la 22 de lei.

creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.

majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei cu aplicare de la 1 iunie

actualizarea prețurilor la materiale de constructii pentru finalizarea proiectelor pe PNDL și pe fonduri europene.

Pe lângă acestea, coaliția vrea să acorde 200 de milioane de euro pentru investiții în procesarea produselor agricole, dar și prime de 120 milioane de euro pentru agricultori.

Tot în domeniul agro-alimentar, PSD, PNL și UDMR își propun ridicarea salariului minim la 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcțiilor, potrivit planului de măsuri prezentat. De asemenea, este vizată acordarea unui sprijin de 100 de milioane de euro Casei de Comerț Unirea.