Serviciul Român de Informații (SRI) va cumpăra șase elicoptere medii-grele de la Airbus Helicopters România. Acordul-cadrul a fost semnat miercuri, iar valoarea acestuia este de 160 de milioane de euro, fără TVA.

”Vă informăm că un acord cadru între reprezentanții Serviciului Român de Informații și operatorul economic Airbus Helicopters România SA, având ca obiect furnizarea a șase elicoptere medii/grele multifuncționale, a fost semnat pe 25 ianuarie 2023.

Semnarea acordului între cele două părți a avut loc în prezența directorului SRI, Eduard Hellvig, și a ambasadorului Republicii Franceze în România, Laurence Auer.

Încheierea acestui acord s-a realizat în urma procedurii de achiziție publică cu numărul CN 1043132/28.05.2022, respectiv prin publicarea în JOUE a anunțului nr. 2022/S 104-292373/31.05.2022. Achiziția elicopterelor multifuncționale în valoare de 161.000.000 euro fără TVA s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern nr. S-390 din 23.03.2022 privind aprobarea Notei de Fundamentare cu referire la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții "Modernizarea structurii de aviație aparținând Serviciului Român de Informații", precum și a aprobării Parlamentului României prin Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului”, se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al SRI pentru Aviația Magazin.

La această licitație au mai participat și italienii de la Leonardo Spa., însă oferta lor nu a fost considerată suficient de avantajoasă.

Potrivit caietului de sarcini, Serviciul Român de Informații va primi elicopterele noi-nouțe, cu o resursă de zbor de două mii de ore sau trei ani.

”Produsele (implicit echipamentele din dotare) vor fi noi, fără a fi fost utilizate anterior, fără să fi avut alți proprietari anterior. Furnizorul va asigura minim 2.000 (două mii) ore de zbor sau 3 (trei) ani de exploatare de la data semnării fără obiecțiuni a procesului verbal de recepție cantitativă și calitativă a fiecărui produs.

Prin produs se înțelege elicopterul cu motoare, toate sistemele, echipamentele de bord, softul utilizat, piesele de schimb, toate echipamentele de sol livrate, toate amenajările și dotările prevăzute în specificațiile tehnice, pe care ofertantul se obligă prin contract să le furnizeze beneficiarului – plătitor.

”Nu a fost făcut public tipul elicopterului ce va dota flota Serviciului Român de Informații, însă cum este vorba despre elicoptere medii/grele și dacă ne gândim și la aparatele aflate acum în serviciu putem specula că învingătorul ar putea fi H215, H225, H160 sau AS565.

În ceea ce privește flota de elicoptere a SRI, insituția ne-a transmis că va analiza oportunitatea înlocuirii aparatelor pe care le operează acum pe măsură ce le va primi pe cele noi.

”Pe măsura derulării acordului-cadru, se va face o analiză și se va lua o decizie privind completarea flotei sau înlocuirea parțială/totală a acesteia cu noile aparate de zbor”, a mai transmis SRI pentru sursa citată.