Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată urmând să fie anunțată în două săptămâni, conform Agerpres.

România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenția a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condițiile pentru un astfel de apel, în concordanță cu politicile și procedurile agenției. În consecință, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenționează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe și publice și perspectivele de creștere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituțională a României rămâne slabă, totuși, ceea ce constrânge ratingurile.

Deși România continuă să beneficieze de pe urma pozițiilor solide fiscale și ale rezervei externe, agenția crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale și externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creșterii.