Agenția americană de rating Standard & Poor's (S&P) spune că retrogradarea perspectivei ratingului României este cauzată de cheltuielile imense angajate de guvernul PSD care forțează mâna noului executiv să crească deficitul bugetar.

Standard & Poor's (S&P) a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creșterii deficitului, dar a menținut calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

„Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forțat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii și salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanțial, inclusiv în 2020”, se arată într-o comunicare a S&P.

Înrăutățirea perspectivei este primul pas al unei agenții spre scăderea ratingului. Nota acordată în acest moment de S&P este ultima din clasa „recomandat pentru investiții”, astfel că o retrogradare a ratingului ar duce trecerea României în categoria „junk” (nerecomandat pentru investiții).

În această situație, este de așteptat că vor crește costurile de finanțare ale României, pentru că guvernul va trebui să plătească dobânzi mai mari.

Deși S&P se așteaptă ca anul viitor să demareze un proces de consolidare fiscală semnificativă, așa cum a promis și noul ministru al finanțelor, analiștii agenției consideră că structura rigidă a bugetului și volatilitatea mediului politic prezintă riscuri față de această ipoteză.

De aceea, Standard & Poor's a decis să revizuiască perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. „Înrăutățirea perspectivei ratingului reflectă riscurile la adresa stabilității economice și fiscale a României dacă autoritățile nu reușesc să stabilizeze și să consolideze strategia bugetară, inclusiv în urma planurilor de a implementa noi majorări de pensii de anul viitor”, apreciază S&P.

De asemenea, S&P avertizează că ar putea revizui în scădere în următoarele 24 de luni ratingurile României, dacă dezechilibrele fiscale și cele externe continuă să se adâncească și persistă mai mult timp decât estimează în prezent agenția. Potrivit acesteia, absența consolidării fiscale are ca rezultat o datorie publică și externă mai ridicate decât previzionează în prezent agenția. Lipsa sincronizării politicii economice are drept consecință, printre altele, o volatilitate sporită a cursului de schimb, cu potențiale repercursiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și cel privat, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, informează S&P, perspectiva ratingului României ar putea fi îmbunătățită la stabilă dacă se observă că executivul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la o stabilizare a finanțelor publice ale României și a poziției externe.