Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a confirmat vineri ratingul României la "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a menținut perspectiva negativă.

Deși agenția se așteaptă ca efectele economice și fiscale negative provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să ducă la majorarea datoriei guvernamentale nete a României la 43% din PIB în 2020, estimează că vor avea loc măsuri semnificative de consolidare după alegerile generale din 2020.

Perspectiva ratingului României rămâne negativă deoarece agenția vede riscuri la adresa balanței de plăți externe și a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie politică nu pot stabiliza și consolida orientarea bugetară după această recesiune indusă de pandemie, scrie Agerpres, citând un comunicat al agenției de rating.

Potrivit ministrului finanțelor, Florin Cîțu, anunțul S&P reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor crizei COVID-19 și asigurarea sustenabilității finanțelor publice au fost corecte în contextul global actual.

„Anunțul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani", a declarat Florin Cîțu.

Evaluarea agenției subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice. Nu în ultimul rând, agenția de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o țară din categoria piețelor emergente, precum și la erodarea sustenabilității finanțelor publice în România.

„În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României", a completat Cîțu.

S&P ar putea revizui în scădere ratingul României dacă dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate mai mult decât anticipează în prezent agenția, iar absența consolidării fiscale are ca rezultat un nivel mai ridicat al datoriei publice și externe. De asemenea, ratingul ar putea fi retrogradat dacă lipsa sincronizării politicii economice sporește volatilitatea cursului de schimb, cu potențiale repercursiuni negative asupra bilanțurilor sectorului public și privat.

S&P ar putea revizui la stabilă perspectiva ratingului României dacă Guvernul face progrese în ancorarea consolidării fiscale, ceea ce va duce la stabilizarea finanțelor publice ale țării și a poziției externe.

Ratingul României a fost confirmat de S&P ținând cont de nivelul redus al datoriei externe. S&P crede că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul deteriorării pe care o așteaptă agenția în 2020.

S&P crede că efectele negative fiscale induse de pandemie vor furniza Guvernului contextul politic pentru a reduce costul majorărilor de pensii prevăzute în septembrie 2020. Dar, în perspectiva alegerilor, agenția crede că se va renunța la majorarea inițială și pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% prevăzut în legislația anterioară), ceea ce va adăuga aproximativ 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021.

România are acces solid pe piață, ceea ce atenuează riscurile asociate cu necesitățile de finanțare ridicate pe termen scurt ale sectorului public. S&P recunoaște statutul României de membru al UE ca o ancoră politică cheie, care este în beneficiul cadrului instituțional al țării și care va aduce probabil sprijinul financiar din fondurile structurale extraordinare alocate pentru acest an.

S&P estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, după ce anterior previzionase un avans de 3,5%, și se așteaptă ca Executivul să revizuiască planificata majorare a pensiilor din acest an.

Restricțiile introduse pentru a stopa răspândirea pandemiei vor afecta semnificativ cererea internă, în special în trimestrul doi din 2020, avertizează agenția. Mai mult, cererea externă slabă din partea partenerilor comerciali cheie va afecta semnificativ exporturile României pe ansamblul acestui an, din care peste 20% merg spre Germania și 10% spre Italia, țări care se vor confrunta cu recesiuni severe în 2020.

În prezent, S&P estimează că activitatea economică în România se va redresa gradual de la mijlocul acestui an și în 2021 se va înregistra o creștere de 4%.

Deficitul de cont curent al României va crește, ajungând la aproximativ 5% din PIB în 2020, avertizează S&P. Până în 2023, deficitul de cont curent se va situa în jur de 4% din PIB, în urma majorării cererii și a redresării solide a exporturilor în 2021.

Sectorul bancar al României, unde predomină acționariatul străin, rămâne solid, în opinia S&P. Acest sector a intrat în turbulențele provocate de pandemie de pe o poziție solidă, cu un raport împrumuturi-depozite de 72% la finalul lui 2019, de la vârful de 142% în 2010. Sistemul beneficiază și de pe urma nivelului scăzut al creditelor neperformante, care s-a redus semnificativ din 2014.