Agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB- acordat României, dar a modificat perspectiva la stabilă, considerând că riscurile fiscale au scăzut, în pofida situației economice dificile provocate de pandemia de COVID-19.

Standard & Poor's a reconfirmat vineri la „BBB minus /A-3” ratingul României pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Agenția de rating a modificat în sens pozitiv perspectiva acordată calificativului pentru prima dată din noiembrie 2013.

„Ne-am îmbunătățit perspectiva la "stabil" deoarece credem că riscurile fiscale pe termen scurt la adresa României s-au redus. Guvernul numit în funcție după alegerile parlamentare din decembrie a amânat majorarea pensiilor adoptată de precedentul legislativ. De asemenea a demarat un curs de consolidare care credem că va asigura faptul că deficitul guvernamental și datoria externă vor rămâne moderate până în 2024", se arată într-un comunicat al agenției de evaluare, citat de Agerpres.

Potrivit Standard & Poor's, economia României ar putea înregistra o creștere de 5% în aceste an și să rămână la un nivel solid în 2022-2023. „Ne așteptăm ca economia României să înregistreze o creștere de 5% în 2021 și să rămână la un nivel solid în 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat și a majorării investițiilor, în special în sectorul public. Acesta din urmă va fi susținut de programul multianual de investiții în infrastructură al guvernului, conform căruia chletuielile publice urmează să crească cu 15% în 2021. Aceasta va duce ponderea investițiilor în PIB la un maxim istoric de 5%”, estimează Standard & Poor's.

Agenția de evaluare subliniază însă că punerea în practică a planului de investiții al Guvernului va depinde de absorbția fondurilor europene alocate României, iar pentru accesarea fondurilor UE, România va trebui să elaboreze proiecte eligibile și să implementeze o agendă de reforme.

„Prognozele noastre economice rămân sensibile la evoluția situației sanitare precum și a posibilelor întârzieri în campania de vaccinare. În special succesul programelor de imunizare, atât cel intern cât și cel de peste hotare, vor influența în ce măsură economia României va putea fi redeschisă”, subliniază analiștii de la Standard & Poor's.

Potrivit sursei citate, Guvernul „a dezamorsat” riscurile pe termen scurt prin amânarea adoptate de precedenta administrație care ar fi mărit pensiile. "Important este că guvernul a dezamorsat riscurile fiscale pe termen scurt prin amânarea, chiar dacă prin ordonanță de urgență, a legilor adoptate de precedenta administrație care ar fi mărit pensiile. Am înțeles că guvernul condus de PNL intenționează să prezinte, până la finele acestui an, o lege care să ofere un cadru fiscal mai clar cu privire la viitoarele majorări de pensii și salarii", subliniază agenția de evaluare.