Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung și scurt în moneda locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

Ratingul României este susținut de statutul de membru al Uniunii Europene și accesul robust la finanțarea de pe piețele internaționale de capital, a precizat S&P, potrivit unui comunicat al MInisterului Finanțelor.

Riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbției unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE și în Facilitatea de Redresare și Reziliența), precum și de dependența energetică scăzută a fața de gazele naturale și petrolul din Rusia.

Standard & Poor's susține că înregistrarea unei creșteri economice sustenabile cumulată cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacității productive a economiei României și, pe cale de consecință, la o posibilă acțiune de îmbunătățire a ratingului suveran al României.

Decizia Standard & Poor's vine la o săptămână după ce o altă mare agenție de rating, Fitch Ratings, a confirmat și ea ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiții).