Reprezentanții permanenți ai statelor membre la Bruxelles au convenit asupra unui plan de urgență pentru reducerea consumului de gaze. Acordul a fost aprobat oficial marți în cadrul Consiliului miniștrilor energiei și transporturilor.

Acordul a fost confirmat oficial marți în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor energiei și transporturilor, relatează agenția germană dpa, preluată de Welt Online. Planul își propune să reducă riscurile care ar putea apărea în urma unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze rusești.

"Nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii (energiei) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a scris Președinția cehă a Consiliului UE pe contul de Twitter.

Sven Giegold, ministrul german al mediului, a declarat că doar Ungaria a votat împotriva planului.

Acordul privind reducerea consumului de gaze, la care au ajuns marți statele membre ale Uniunii Europene, va asigura suficiente economii pentru o iarnă obișnuită, inclusiv dacă Rusia ar sista livrările de gaze chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de Reuters.

Planul, așa cum este propus de Comisia Europeană, prevede o reducere voluntară a consumului național cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023. În plus, ar trebui creată posibilitatea de a declanșa o alarmă la nivelul Uniunii în cazul unor blocaje majore ale aprovizionării și de a stabili obiective privind economisirea.

Față de primul draft al Comisiei, există mult mai multe excepții posibile și sunt mai multe obstacolele pentru introducerea unor obiective privind economisirea. Acestea din urmă ar urma să fie puse în aplicare de către Consiliul UE și nu de către Comisia Europeană.

Asta înseamnă că o propunere a Comisiei pentru obiective obligatorii de economisire necesită aprobarea unui grup de 15 din cele 27 de state membre. În plus, acestea trebuie să reprezinte cel puțin 65 la sută din populația totală a Uniunii.

Excepțiile de la această regulă ar trebui să prevadă ca state membre precum Cipru, Malta și Irlanda nu ar trebui să fie obligate să economisească gaze atâta timp cât nu sunt conectate direct la sistemul de interconectare a gazelor din alt stat membru.

Discuțiile reprezentanților permanenți ai statelor membre au arătat că majoritatea țărilor consideră solidaritatea ca fiind extrem de importantă, au precizat surse diplomatice pentru dpa.

Pe lângă Ungaria, alte trei state membre și-au exprimat recent rezerve majore față de planul Comisiei Europene.

Reuniunea extraordinară a miniștrilor europeni ai energiei vine în contextul în care Gazprom  a anunțat o reducere a livrărilor către Europa prin gazoductul Nord Stream.

Potrivit Il Corriere della Sera ar fi vorba de 33 de milioane de metri cubi pe zi, începând cu miercuri, 27 iulie, ora 7:00, ora Moscovei.