Statele UE se străduiesc să găsească un răspuns comun la explozia prețurilor la energie
Miniștrii Energiei din țările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la prețurile ridicate la gaze naturale și electricitate.
Disucțiile au loc în contextul în care statele membre au încă diferențe de opinie cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În ultimele luni, prețurile la energie în Europa au atins valori record, în condițiile în care livrările limitate de gaze naturale au coincis cu o cerere ridicată în economiile care și-au revenit după pandemia de COVID-19. Chiar dacă prețurile au mai scăzut după maximele istorice înregistrate în octombrie, ele rămân relativ ridicate comparativ cu media multianuală.
Până acum, statele membre UE au avut dificultăți în a găsi un răspuns comun la prețurile ridicate, în pofida faptului că liderii și miniștri au avut mai multe reuniuni de urgență în ultimele luni pentru a dezbate această problemă.Germania, Danemarca, Țările de Jos și alte șase state membre au dat miercuri publicității un comunicat comun în care își exprimă opoziția față de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea piețelor energetice europene. Potrivit semnatarilor declarației de miercuri, plafonarea prețurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a prețurilor naționale la electricitate ar putea descuraja tranzacțiile cu electricitate între statele membre și ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.
În replică, Spania, Franța și Polonia se numără printre țările care sunt în favoarea reformării pieței energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piața europeană a certificatelor de poluare sau achiziții comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.
Multe state membre UE au utilizat măsuri naționale temporare pentru a-și proteja consumatorii de creșterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenții pentru gospodării.
Comisia Europeană, Executivul comunitar, a anunțat că va studia avantajele unor opțiuni pe termen lung și a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piața europeană a certificatelor de poluare și piața europeană de electricitate funcționează în mod adecvat.
Un raport preliminar, publicat luna trecută de Agenția europeană responsabilă de cooperarea autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei, nu a descoperit deficiențe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piața europeană de electricitate. O investigație separată realizată de Autoritatea europeană de supervizare a piețelor financiare nu a descoperit dovezi referitoare la existența unor abuzuri pe piața europeană a certificatelor de poluare.
Tot joi, miniștrii europeni ai Energiei vor analiza și progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ținte mai ambițioase la nivelul UE în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței energetice și extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. De asemenea, "taxonomia privind finanțarea sustenabilă" ar putea fi abordată în cadrul reuniunii de joi, în condițiile în care statele membre așteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale și energiei nucleare pe lista investițiilor verzi.
Comentarii