Guvernul modifică o schemă de ajutor pentru industria ospitalității pentru a grăbi acordarea fondurilor pentru hoteluri, restaurante, baruri sau agenții de turism, care au fost afectate de pandemia de COVID-19.

La finalul anului trecut, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (224/2020) pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de companiile din industria ospitalității din cauza pandemiei. Restaurantele, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism și alte astfel de firme vor primi granturi reprezentând 20% din diferența între cifrele de afaceri realizate în 2020 și 2019.

Într-o discuție cu EURACTIV, ministrul economiei Claudiu Năsui a spus că guvernul se concentrează pe operaționalizarea măsurii de sprijin.

„Schema a fost adoptată deja, iar în momentul aplicării acesteia am constatat că sunt foarte multe lucruri pe care le-am putea schimba pentru a face implementarea cât mai rapidă, cât mai automatizată, să nu mai dureze mult timp, să folosim experiența pe care o avem de la schemele de ajutor de stat de la IMM Recover - măsurile 1, 2, 3 - pentru a o îmbunătăți pe aceasta și pentru a vedea unde s-au blocat lucrurile înainte”, a spus Năsui pentru EURACTIV.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat în dezbatere publică o nouă variantă de OUG pentru a operaționaliza schema, a adăugat ministrul.

Năsui estimează că schemele cu 20% vor ajunge mai repede de vara lui 2021.

Vezi și Restaurantele s-au redeschis în București, dar încă așteaptă sprijinul de la Guvern

Însă pentru multe firme chiar și mai devreme tot este prea târziu după un an în care au avut mare parte din activitate blocată.

Industria ospitalității vrea să creeze un produs de finanțare bancară prin care operatorii să își poată finanța creanța pe care o are statul la ei. „Nevoia de lichidități este enormă și aceasta ar fi o soluție foarte rezonabilă”, a spus pentru EURACTIV Răzvan Crișan, membru în consiliul de administrație al HORA, asociația patronală din sectorul ospitalității.

Industria așteaptă și alte măsuri de sprijin, care să susțină redeschiderea, mai ales că statul s-a mișcat extrem de lent în plata ajutoarelor promise.

Întrebat despre măsuri cum ar fi investiții în soluții inovatoare, digitale, sau măsuri pentru asigurarea dezinfectării interioarelor pentru industria HORECA, Năsui a spus: „Speranța noastră este că vaccinarea va decurge cât mai bine și că vom trece peste această epidemie, iar atunci nu o să mai fie nevoie în viitor de alte măsuri de susținere. În măsura în care aceste lucruri nu se întâmplă și pandemia continuă mult timp, vom relua măsuri active de sprijinire a sectorului.

Ministrul economiei a spus că sunt discuții la nivelul guvernului, dar și cu patronatele pe tema altor măsuri de sprijin.

„În ceea ce privește soluțiile, avem deja discuții inclusiv cu colegii din Guvern, dar și cu mediul de afaceri. Vrem să vedem ce ne propun și ei și modalitățile de a face aceste redeschideri mai ușoare sau măcar de a trăi cu virusul”, a precizat Claudiu Năsui.

Reprezentantul HORA amintește că și Comisia Europeană vorbește despre necesitatea unor noi măsuri de ajutor pentru companii, în contextul prelungirii pandemiei. În definitiv, efectele asupra industriei nu s-au oprit la 1 ianuarie, astfel că și în 2021 va fi nevoie de compensații pentru companiile care și-au redus drastic activitatea din cauza pandemiei.

De o săptămână, restaurantele și celelalte localuri din București pot funcționa la 30% din capacitate la interior, dar ar putea fi din nou obligate să-și închidă porțile dacă situația epidemiologică se înrăutățește.

„O să mergem pe ceea ce ne spun epidemiologii”, a răspuns Claudiu Năsui, întrebat fiind dacă restaurantele, barurile și cafenelele ar putea fi închise din nou. „Dacă spun că trebuie măsuri de siguranță, atunci le vom lua. Personal îmi doresc să fie cât mai mult deschisă toată industria, dar sănătatea trebuie pusă pe primul loc”, a punctat ministrul.

Însă autoritățile nu se vor grăbi să reînchidă din nou economia, care ar necesita noi măsuri de sprijin pentru companii.

„Atunci ne gândim la noi măsuri ca să le ajutăm, dar sper să avem portițe prin care să rămână deschise, totul cu respectarea sănătății oamenilor”, a conchis Claudiu Năsui.