Importurile de gaze ale României se desfășoară normal, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, după ce Gazprom a anunțat că sistează livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria.

„Zilele trecute, în perioada de Paști, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde și să-și reducă producția, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi", a spus Sterian.

„România își poate asigura tot consumul de gaze din producția internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producția poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi", a mai spus Sterian.

Declarația a fost făcută în contextul anunțului Gazprom privind oprirea completă a livrărilor de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. Gigantul rus susține că a luat decizia deoarece acestea au refuzat să plătească livrările în ruble.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor „neprietenoase” să plătească în ruble importurile de gaze naturale.