„Date fiind deficiențele existente în designul structurii Uniunii Bancare Europene (UBE), starea actuală a sistemului bancar din România, perspectivele de dezvoltare economică ale României și beneficiile pentru politica monetară, o atitudine de așteptare „wait and see” ar fi preferabilă unei participări premature în UBE”

- una din concluziile studiului strategic publicat marți, 24 martie de Institutul European din România (IER).  

Cercetarea „Când ar trebui România să adere la Uniunea bancară europeană: mai devreme sau mai târziu?” este unui dintre Studiile de strategie și politici - SPOS 2014 ale IER.

„Pentru România, sau orice țară UE care nu se află în zona euro, decizia de aderare la UBE depinde, în sens larg, atât de analiza cost-beneficiu, cât și de orizontul de timp pentru adoptarea monedei euro. BNR a anunțat deja că aderarea la UBE este o decizie strategică exprimându-și intenția de a încheia procesul de aderare la UBE până la sfârșitul anului 2016. Astfel, strategia BNR este diferită de perspectiva altor bănci centrale din CEE, cum ar fi cele din Polonia, Republica Cehă sau Ungaria, care au optat la unison pentru a rămâne în afara UBE deocamdată (Tabelul S2). Aceasta în ciuda faptului că structurile sistemelor bancare autohtone prezintă multe similarități cu cele al României.”, se mai arată în sinteza primului studiu. 

Scopul înființării Uniunii Bancare Europene : 

 

  • Să întărească piața unică a serviciilor financiare prin asigurarea de standarde de operare similare pentru băncile din zona euro. Aceasta ar necesita o supraveghere competitivă și neutră în zona euro (și de dorit în UE).
  • Să întrerupă cercul vicios existent între datoriile suverane și bănci, inversând procesul de fragmentare financiară. Uniunea Bancară Europeană – Fundamente și slăbiciuni

 

Arhitectura UBE se bazează pe trei piloni, și anume: un mecanism unic de supraveghere (MUS), un mecanism unic de rezoluție (MUR) și o schemă unică de garantare a depozitelor (SDGS).  

Autori: Laurian Lungu (coordonator), Ella Viktoria Kallai. 


Studiul integral poate fi descărcat aici