SUA au reclamat la Organizația Mondială a Comerțului măsurile de retorsiune introduse de Uniunea Europeană după ce administrația Trump a impus taxe la importurile de oțel și aluminiu.

Statele Unite au declanșat cinci litigii separate la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva măsurilor de retorsiune pe oțel și aluminiu ale Uniunii Europene, Canadei, Mexicului și Turciei, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

„Conform regulilor OMC, măsurile de retorsiune, în valoare combinată de 28,5 de miliarde de dolari pe exporturi americane, sunt ilegale”, a precizat reprezentantul pe Comerț al Statelor Unite, Robert Lighthizer.

„Aceste taxe vamale par să încalce angajamentele fiecărui membru al OMC. Statele Unite va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele și facem apel la partenerii noștri comerciali să lucreze constructiv cu noi pe problemele create de capacitatea în exces, masivă și persistentă, din sectorul oțelului și aluminiului", a completat Robert Lighthizer.

El a mai precizat că taxele vamale impuse de Statele Unite pe oțel și aluminiu sunt în conformitate cu regulile OMC, datorită impunerii lor în virtutea unei excepții ce ține de securitatea națională.

În schimb, Uniunea Europeană consideră că excepția invocată de administrația Trump nu se poate aplica importurilor din UE și a adus în atenția OMC cazul încă de când SUA și-au anunțat intenția de a impune tarifele vamale.

Guvernul american a solicitat și o verificare din prisma securității naționale asupra situației importurilor de mașini produse în Europa.

Anunțul SUA privind impunerea unor tarife de 25% la importurile de oțel și de 10% la importurile de aluminiu a declanșat un val de represalii din partea partenerilor comerciali ai Statelor Unite și de reclamații la OMC.

Acum, Statele Unite se alătură celorlalți membri OMC care au inițiat litigii cu privire la taxele vamale pe oțel și aluminiu - Elveția, Norvegia, Federația Rusă, Mexic, Canada, Uniunea Europeană, India și China - doar că americanii au generat aceste divergențe.