SUA ne împrumută bani pentru construirea de noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă
România a împrumutat de la SUA peste 3 miliarde de dolari pentru a construi până în 2030 două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit miercuri cu președintele băncii US Exim Bank și a primit scrisorile de intenție pentru două împrumuturi. Una dintre scrisori vizează un împrumut de aproximativ 50 milioane de dolari, iar a doua - 3 miliarde de dolari.
Este vorba despre unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, iar evenimentul prin care România va primi banii de la SUA a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, în Egipt.
Președintele Klaus Iohannis a participat și el la eveniment, alături de reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry.
Ministrul Energiei a explicat că o scrisoare de intenție vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari care va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4 (Faza 2 va începe trimestrul al doilea din 2023), iar a doua scrisoare de intenție va fi o scrisoare pentru un împrumut de 3 miliarde dolari care va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său.
"Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România. Totodată, prin anunțul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susține financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României", a spus Popescu.
Ministrul român a mai afirmat că "România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și cu ajutorul energiei nucleare". Popescu a mai punct și "decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face".
De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat și el că România are nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică.
"Noi avem o ambiție și aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri și pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenți energetic și va arăta cum să atingem tranziția verde pentru că innovarea și energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili", a explicat șeful statului.
La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a transmis că prin împrumutul american este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare
Comentarii