Comisia Europeană va propune în următoarele săptămâni o taxă digitală pentru a finanța redresarea în urma pandemiei de coronavirus, care se va aplica la sute de companii, majoritatea europene, a anunțat vineri vicepreședinta Margrethe Vestager.

Într-o încercare de a sprijini creșterea și de a trece la o economie mai digitală și mai verde, cele 27 de state membre UE au fost de acord să se împrumute în comun cu 750 miliarde de euro pentru un fond de redresare post-pandemie.

Împrumutul va fi achitat în 30 de ani din noi taxe, inclusiv pe economia digitală și emisiile de CO2.

Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaționale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ''de cel puțin 15%'', a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat că UE va iniția taxa sa digitală, deși nu a precizat la ce nivel va fi.

Oficialul a explicat că taxa digitală a UE are obiective diferite față de ce s-a stabilit la reuniunea OECD, iar domeniul de aplicare "este mai extins".

"În timp ce impozitul stabilit de OECD este pentru cele mai mari 100 de companii, aceasta vizează mult mai multe companii. Taxa digitală va afecta în principal firmele europene, dar și pe altele", a declarat Vestager.