Țările baltice au încetat să mai importe gaze naturale rusești care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia și Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă șeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP, citată de Agerpres.

"Cu ani în urmă, țara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu ușurință legăturile energetice cu agresorul", a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

"Dacă noi putem face asta, o poate face și restul Europei!", a afirmat el.

Țările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Pe Twitter, președintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul țărilor baltice: "Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania", a declarat el. Statele Unite au interzis importul de petrol și gaze rusești după invazia Ucrainei, dar nu și UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.

Anunțul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din țări "neprietenoase" să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuși, ar putea schimba jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că dorește să analizeze consecințele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susțină rubla. Berlinul, ca și alte țări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.