Reformele și fondurile europene permit celor patru țări din sud să înregistreze performanțe impresionante.

Economia Zonei euro a trecut printr-o iarnă grea, dar fără să înregistreze stagnare sau, mai rău, recesiune, reușind să gestioneze șocul invadării Ucrainei de către Rusia. Chiar dacă prețurile la energie au crescut, PIB-ul real a crescut cu 0,1% în primul trimestru.

Atenuarea temerilor cu privire la penuria de gaze naturale, reducerea presiunilor asupra lanțurilor de aprovizionare și creșterea numărului de proiecte de construcții ca urmare, în principal, a condițiilor meteo blânde din timpul iernii au contribuit la o ușoară creștere generală a activității economice, notează Kathimerini.

Performanța economiei din Zona euro în primul trimestru a fost oarecum sub prognoza noastră de 0,2%. Acest lucru s-a întâmplat însă din cauza Irlandei și a paradoxului economiei acesteia, mai exact din cauza perturbărilor apărute în tranzacțiile dintre giganții americani și filialele înființate în țară de către aceștia. Prin urmare, datele din Irlanda și Zona euro au prezentat volatilitate. Dacă nu ar fi existat scăderea cu 2,7% la nivel trimestrial a PIB-ului irlandez în perioada ianuarie-martie, după redresarea puternică de la jumătatea anului 2022, producția țărilor din zona euro s-ar fi consolidat cu 0,2% în trimestrul respectiv.

Deși nu este încă disponibilă o detaliere a componentelor cererii și producției, datele din țările membre cheie arată că o creștere a exporturilor și a investițiilor compensează cu mult o scădere modestă a consumului privat la începutul anului 2023. În ciuda scăderii cererii din Statele Unite, firmele pot, în mod evident, să producă și să exporte mai mult, deoarece fluxurile cheie au devenit, în sfârșit, disponibile.

Vă amintiți vremurile când termenul depreciativ PIGS era folosit pentru sudul european, adică Portugalia, Italia, Grecia și Spania? Judecând după datele actuale, periferia este cea care acționează ca forță motrice pentru creșterea în Zona euro. Ritmurile de creștere trimestrială a activității economice s-au situat la un impresionant 1,6% în Portugalia și la 0,55% în Italia și Spania. Deși datele din Grecia nu sunt încă disponibile pentru primul trimestru, țara a depășit deja cu mult celelalte țări în ultimul an, cu o creștere de 6,1% a PIB-ului real.

În Spania, vestea bună din primul trimestru este pusă în principal pe seama faptului că după pandemie economia a încercat să recupereze terenul pierdut. În sfârșit, Grecia și Portugalia și, într-o măsură mai mică, Italia beneficiază de reformele pe care le pun în aplicare, precum și de fondurile europene alocate, notează Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler - economiști la Berenberg Bank. 

Sursa: RADOR