Comisia Europeană urmează să prezinte în luna octombrie cea mai ambițioasă actualizare a normelor în materie de TVA din ultimii 25 de ani.

"Deficitul de încasare a TVA”, care constituie diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din Taxa pe Valoarea Adăugată pentru bugetele lor.

Deși cifrele medii din UE sunt în curs de îmbunătățire, performanțele individuale de colectare a TVA variază în mod semnificativ în rândul statelor membre.

Potrivit ultimului studiu publicat joi de Comisia Europeană, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în România (37,2 %), în Slovacia (29,4 %) și în Grecia (28,3 %), iar cele mai mici deficite au fost în Spania (3,5 %) și Croația (3,9 %).

În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 35 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în majoritatea statelor membre, cu cele mai mari îmbunătățiri înregistrate în Malta, România și Spania. Șapte state membre au înregistrat mici creșteri: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Finlanda și Regatul Unit.

Studiul a fost publicat înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a unor propuneri pentru cea mai ambițioasă actualizare a normelor în materie de TVA din ultimii 25 de ani.

 

"Frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai ușor de abordat și colectarea TVA ar trebui să câștige în eficiență. Rapoarte recente din mass-media au legat, de asemenea, frauda la scară largă în materie de TVA de criminalitatea organizată, inclusiv de terorism. Soluții la această problemă pot fi găsite doar prin colaborarea dintre statele membre",

 

precizează Executivul european.

"Deși statele membre au depus deja eforturi pentru a reduce deficitul de încasare a TVA, modernizarea sistemului de TVA și adaptarea acestuia la provocările reprezentate de frauda masivă constituie cea mai bună cale de asigurare a viitorului pieței unice. Reforma actualului sistem de TVA ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea pieței unice digitale și să completeze agenda stabilită de Comisie pentru realizarea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient", se mai arată în comunicat.